HANS ZIMMER - THE DARK KNIGHT RISES (2012)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

Re: HANS ZIMMER - THE DARK KNIGHT RISES (2012)

#1066 Post autor: Paweł Stroiński » pt sie 10, 2012 12:05 pm

Dla zainteresowanych tym, ile jest ghostwritingu przy Batmanie w *dostępnych* kawałkach, to:

Zimmer nie jest sam odpowiedzialny tylko za 9 kawałków, nad którymi pracowali Jasha Klebe, Andrew Kawczynski i, głównie, Balfe. Kawałki z udziałem kompozytorów dodatkowych to:

On Thin Ice
Mind If I Cut In?
Underground Army
Despair
Fear Will Find You
Rise
Risen from Darkness
All Out War
i remix.

Co do niektórych kawałków: Gotham's Reckoning i The Fire Rises to pocięta suita Bane, Imagine the Fire to pocięta suita Wayne Manor.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1067 Post autor: Mystery » pt sie 10, 2012 12:12 pm

On Thin Ice
Mind If I Cut In?
Underground Army
Despair
Fear Will Find You
Rise
Risen from Darkness
All Out War
i remix.
Dziwne, że nie ma No Stone Unturned, bo wydawało mi się, że słyszę tam Djawadiego i to dość wyraźnie.
Co do niektórych kawałków: Gotham's Reckoning i The Fire Rises to pocięta suita Bane, Imagine the Fire to pocięta suita Wayne Manor.
Kłania się Drzewo Życia, jak można utworem roku nazywać kawałek, który powstał na dobre przed samym filmem, bez jego znajomości i na dodatek został w nim pocięty :wink:

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#1068 Post autor: Agent » pt sie 10, 2012 12:27 pm

W utworze Why Do We Fall - pod koniec kiedy wchodzi temat Batmana, to w tle slychac jakies takie dziwne synthy elektroniczne. Zimmer w poprzednich czesciach w przypadku tematu Batmana, az takiej smiesznej elektroniki w tle nie stosowal, takze wydaje mi sie, ze przy utworze Why Do We Fall pewnie ktos tam tez majstrowal (pod koniec).
Moze Pawel cos wiecej na ten temat moglby powiedziec :)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1069 Post autor: DanielosVK » pt sie 10, 2012 12:36 pm

Ale w tym Batmanie to ogólnie jest dosyć śmieszna elektronika, więc pasuje. :)
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1070 Post autor: Paweł Stroiński » pt sie 10, 2012 12:39 pm

W przypadku filmów, na których mu zależy, Zimmer robi najważniejsze sceny sam. Zawsze tak było.

Myster, Drzewo życia się nie kłania. Jak się zdarzy, że fragment jakiejś suity pasuje do filmu, to się go wkleja.

Innemu fanowi Zimmer powiedział, że wrzucił do Creditsów wszystkich pracujących przy Batmanach do tej pory, nawet jeśli nie pracowali przy tym filmie, tak by podsumować.

Co do elektroniki, Hans do tej pory używa swoich analogowych syntezatorów z lat 70/80. (głównie Moog), więc może być, że zrobił te brzmienia na nich.

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#1071 Post autor: Agent » pt sie 10, 2012 12:46 pm

DanielosVK pisze:Ale w tym Batmanie to ogólnie jest dosyć śmieszna elektronika, więc pasuje. :)
pod koniec utworu The Fire Rises mozna uslyszec prawie takie synthy jak w Robocopie 1 ;) (a dokladnie czas - od 4:30) :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1072 Post autor: Mystery » pt sie 10, 2012 13:21 pm

Paweł Stroiński pisze:Myster, Drzewo życia się nie kłania. Jak się zdarzy, że fragment jakiejś suity pasuje do filmu, to się go wkleja.
Żarcik, tylko pamiętam oburzenie co niektórych, że jak tak można komponować muzykę bez filmu i że, taki image album to nie muzyka filmowa :wink:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1073 Post autor: Adam » pt sie 10, 2012 13:52 pm

Myster wypunktował Wawrzyńca :mrgreen:
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1074 Post autor: Koper » pt sie 10, 2012 21:00 pm

Wawrzyniec pisze:
Mefisto pisze:Wprost nie mogę się doczekać przyszłorocznych Filmmuz :mrgreen:
A ja nie. :(
Ciekawe dlaczego, skoro będziesz współodpowiedzialny za wynik? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1075 Post autor: Wawrzyniec » pt sie 10, 2012 21:59 pm

Niby tak, ale bez urazy i tak wiem, że w finale będę musiał wybrać między "Anną Kareniną", a "Argo". :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#1076 Post autor: Templar » pt sie 10, 2012 22:01 pm

Argo będzie świetne, ja to czuję i sprawdziłem, w kuchni nic się nie przypala, u sąsiadów także spoko, także to musi być Argo 8) :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1077 Post autor: Wawrzyniec » pt sie 10, 2012 22:06 pm

OK, z "Argo" dałem zły przykład, gdyż potajemnie i ja jestem ciekaw tego score'u. Ale i tak jakie ma szanse TDKR w pojedynku 6 do 1? A po za tym "Inception" nagród nie otrzymała i jakoś to przeżyłem. Tym bardziej ile to świetnych prac, dzieł nie zostało docenionych wraz z ich pojawieniem się. :)

Wedle last.fm już 100 razy przesłuchałem "Imagine The Fire". Tak wiem, że mało, ale doba trwa tylko 24 godziny i mam też sporo innych obowiązków. Ale na razie moja średnia 3-4 razy słuchanie TDKR na dzień się nie zmienia. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#1078 Post autor: kiedyśgrześ » pt sie 10, 2012 22:26 pm

Adam pisze:Ale bzdury :) toz masz przykład z nowym batmanem że z gotowych wcześniej traków Hans sobie powycinał co chciał i poskracał i masz to w filmie i na oficjalnej płycie wszystkiego po trochę. Scene w Operze w QOS montażysci specjalnie układali pod kawałek Arnolda (było to trudne bez pocięcia muzy stąd finalnie ta scena została ułozona bez dialogów i sfx) - to był wymóg Wilsona który się zachwycił tym trakiem.

i Templar bardzo często w historii muzy filmowej to właśnie film się układało pod gotowy track ze scoru bez ingerencje w muze - pierwszy rpzykłąd z brzegu to połowe legendarnych Williamsów dla Szpilberga.
Nic sobie Hansu nie powycinał, tylko od nowa złożył do kupy z wcześniej wymyślonych elementów pod czas (obraz), po coś ma tych ghostów od wciskania insertów i gdzie muzyce do Batman z ilością wolt podczas jednego kawałka w stosunku Bondów Arnolda :?: :?

Obrazek

Uważasz Adam, że te wszystkie numerki na ekranie to tak dla picu :?: :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#1079 Post autor: Agent » sob sie 11, 2012 08:44 am

Screen powyzej nie jest z sesji nagraniowej do batmana :D

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#1080 Post autor: Agent » sob sie 11, 2012 08:47 am

Adam pisze:Ale bzdury :) toz masz przykład z nowym batmanem że z gotowych wcześniej traków Hans sobie powycinał co chciał i poskracał i masz to w filmie i na oficjalnej płycie wszystkiego po trochę. Scene w Operze w QOS montażysci specjalnie układali pod kawałek Arnolda (było to trudne bez pocięcia muzy stąd finalnie ta scena została ułozona bez dialogów i sfx) - to był wymóg Wilsona który się zachwycił tym trakiem.

i Templar bardzo często w historii muzy filmowej to właśnie film się układało pod gotowy track ze scoru bez ingerencje w muze - pierwszy rpzykłąd z brzegu to połowe legendarnych Williamsów dla Szpilberga.
szkoda, ze Wilsona nie poszedl po rozum do glowy i nie dal Arnoldowi skomponowac i napisac piosenki :) bo to Another Way to Die to moge posluchac czasem jedynie wersje instrumentalna bez smiesznego wokalu ;)
pewnie Broccoli cos mieszala przy tym :) jak to baby :D

ODPOWIEDZ