Obcy - najlepsza muzyczna odsłona?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Obcy - najlepsza muzyczna odsłona?

Alien - Goldsmith
3
13%
Aliens - Horner
12
50%
Alien 3 - Goldenthal
9
38%

Liczba głosów: 24

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#106 Post autor: Wawrzyniec » pt mar 12, 2010 17:57 pm

Chyba jednak nie, gdyż dalej twierdzę, że "Aliens" Hornera jest i zdecydowanie ten soundtrack wolę słuchać. A w ogóle to coś niebezpiecznie "Alien 3" podskoczył. 6 do 8, oj, oj, oj, niedobrze.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#107 Post autor: Koper » pt mar 12, 2010 19:11 pm

No bo score Hornera do słuchania najbardziej się nadaje ze wszystkich. Ale pod względem choćby oryginalności, pomysłowości... ojoj :)

A Wawrzyniec Ty widzę cicha woda jesteś. Tu niby grzeczny chłopczyk ale fantazje erotyczne z Gigerem podzielasz. Nic dziwnego, że ku mej rozpaczy Ewelinka się tak Tobą fascynuje... ;):D:D:D

Dobra, to był offtop. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#108 Post autor: Mystery » pt mar 12, 2010 19:16 pm

Jeżeli w jednym poście przynajmniej połowa jest na temat, to offtop w nim zawarty jeszcze ujdzie :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#109 Post autor: Koper » pt mar 12, 2010 19:17 pm

Mystery Man pisze:Jeżeli w jednym poście przynajmniej połowa jest na temat, to offtop w nim zawarty jeszcze ujdzie :)
Dodajmy to do Złotych Myśli tego Forum :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#110 Post autor: Wawrzyniec » pt mar 12, 2010 20:03 pm

Koper pisze:No bo score Hornera do słuchania najbardziej się nadaje ze wszystkich. Ale pod względem choćby oryginalności, pomysłowości... ojoj :)
Nie szukajmy oryginalności u Hornera. Wiadomo, że Goldenthal i Goldsmith są bardziej oryginalni i może bardziej pomysłowi i ambitniejsi, ale ścieżkę Hornera też nie zaliczam do jakiś tam, że się tak wyrażę "popcornowych" score'ów, gdyż też nie jest to jakaś super łatwa i przyjemna do słuchania muzyka.
Koper pisze:A Wawrzyniec Ty widzę cicha woda jesteś. Tu niby grzeczny chłopczyk ale fantazje erotyczne z Gigerem podzielasz.:D:D:D
E tam od razu podzielam. Najpierw musiałbym wiedzieć jakie ma, gdyż możliwe, ze co innego maluje, a co innego myśli i pragnie. Powiedzmy tak, szanuję go jako artystę i w sumie mógłbym mieć jakiś jego rysunek w domu.

A w ogóle to intryguje mnie jedna rzecz. Udzielają się tutaj prawie sami zwolennicy Hornera, to skąd nagle aż tyle głosów się na Goldenthala znalazło i co się stało z fanami Goldsmitha?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#111 Post autor: Koper » pt mar 12, 2010 20:07 pm

Wawrzyniec pisze:Nie szukajmy oryginalności u Hornera. Wiadomo, że Goldenthal i Goldsmith są bardziej oryginalni i może bardziej pomysłowi i ambitniejsi, ale ścieżkę Hornera też nie zaliczam do jakiś tam, że się tak wyrażę "popcornowych" score'ów, gdyż też nie jest to jakaś super łatwa i przyjemna do słuchania muzyka.
Ale Horner bywał oryginalny i pomysłowy w początkach kariery. "Wolfen" to przecież całkiem oryginalny score. "Journey of Natty Gann" to też taka mała kopalnia idei, które James potem kopiował. Nawet "Krull" mimo rżnięcia z Holsta był całkiem świeży. No i potem też jeszcze było parę dość oryginalnych dzieł. Ale się skończyły.
Wawrzyniec pisze:A w ogóle to intryguje mnie jedna rzecz. Udzielają się tutaj prawie sami zwolennicy Hornera, to skąd nagle aż tyle głosów się na Goldenthala znalazło i co się stało z fanami Goldsmitha?
Marek z Mefisto z kafejek się logują i głosują. :D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#112 Post autor: Wawrzyniec » pt mar 12, 2010 20:23 pm

Koper pisze:Ale się skończyły.
Dobrze, że nie napisałeś na "Kill'Em All". A według mnie wcale tak źle z tym Hornerem nie jest. A i wtedy też nie było. Zresztą dostał nawet za "Aliens" nominację do Oscara, co dla mnie jest sporym zaskoczeniem, gdyż nie jest to taka typowa oscarowa muzyka.
Koper pisze:Marek z Mefisto z kafejek się logują i głosują. :D
A no ostatnio strasznie wiele nowych użytkowników się pojawia, to taki myk. Mogliby przynajmniej dwa słówka napisać. :wink: Tylko, że teraz to score Goldsmitha zdaje się być jakoś najmniej lubiany, a przecież to też nie jest zła muzyka. Tyle, że dość ciężka i niełatwa, w sumie jak cała ta seria. Pomijając podobno Alien 4

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#113 Post autor: Koper » pt mar 12, 2010 20:29 pm

Wawrzyniec pisze:Dobrze, że nie napisałeś na "Kill'Em All". A według mnie wcale tak źle z tym Hornerem nie jest. A i wtedy też nie było. Zresztą dostał nawet za "Aliens" nominację do Oscara, co dla mnie jest sporym zaskoczeniem, gdyż nie jest to taka typowa oscarowa muzyka.
Za "Aliens" to nawet Sigourney wyróżnili, co w przypadku tego typu kina jest bardzo zaskakujące. No a przez Saturny to już w ogóle film jak burza przeszedł. :)
Wawrzyniec pisze:A no ostatnio strasznie wiele nowych użytkowników się pojawia, to taki myk. Mogliby przynajmniej dwa słówka napisać. :wink: Tylko, że teraz to score Goldsmitha zdaje się być jakoś najmniej lubiany, a przecież to też nie jest zła muzyka. Tyle, że dość ciężka i niełatwa, w sumie jak cała ta seria. Pomijając podobno Alien 4
Jak mówi stare przysłowie: każdy user ma dwa konta. ;)

A score Goldsmitha nasz fanboy Desplata nie tylko lubi, ale wręcz ubóstwia, więc uważaj ze słowami, bo jak Ci walnie rozprawkę na temat genialności tej muzyki, to przez tydzień tu nie zajrzysz. ;);)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#114 Post autor: Mystery » pt mar 12, 2010 20:37 pm

O samym "The Landing" można pisać poematy i eseje :wink:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#115 Post autor: Bucholc Krok » pt mar 12, 2010 21:15 pm

Mystery Man pisze:Jeżeli w jednym poście przynajmniej połowa jest na temat, to offtop w nim zawarty jeszcze ujdzie :)
No nie wiem.. U Adama nawet 100% na temat to offtop. I co pan zrobisz? :) Adam wymyka się jakiejkolwiek klasyfikacji. Osiągnął mistrzostwo w swoim fachu. Nie wiem, może by spróbować zabanować Adama na tydzień? Zobaczymy co się stanie. :) Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że założy drugie konto i nastuka w tydzień te 2700 postów. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#116 Post autor: Wawrzyniec » pt mar 12, 2010 23:38 pm

A score Goldsmitha nasz fanboy Desplata nie tylko lubi, ale wręcz ubóstwia, więc uważaj ze słowami, bo jak Ci walnie rozprawkę na temat genialności tej muzyki, to przez tydzień tu nie zajrzysz.
O samym "The Landing" można pisać poematy i eseje
Ja bym nie miał nic przeciwko aby poczytać. Zresztą kiedyś np. ukazał się u Was taki bardzo ciekawy artykuł-analiza muzyki do "Hannibala" - czytało się to świetnie i był to naprawdę genialny napisany tekst :D (nie ma wiadomo kogo, więc może mi uwierzycie, że piszę tak nie tylko ze względu na autora muzyki).
A ogólnie to przejrzałem sobie teraz recenzja na tej szanownej stronie i muszę przyznać, że wobec tego co się tutaj pisze, to w sumie żaden score za wysokich ocen nie ma. I w sumie to najwyżej został oceniony "Aliens" Hornera :D A więc jednak, stary dobry Horner :D
Chociaż jestem też świadom, że trochę trudno oceniać zważywszy ile wydań tych wszystkich score'ów wyszło.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#117 Post autor: Mystery » sob mar 13, 2010 13:03 pm

Zamykamy ankietę (nowe głosy już się nie liczą)
Najlepszą muzyczną odsłoną "Obcych" został:

1. Aliens - Horner - 8

2. Alien 3 - Goldenthal - 6
3. Alien - Goldsmith - 2

Zwycięzcy gratuluję, głosującym dziękuję, a w przyszłości można oczekiwać podobnych ankiet :)
A teraz przypomnijmy sobie zwycięski score :)
http://www.youtube.com/watch?v=LYy68wQN0hg

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#118 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 13, 2010 13:08 pm

W samą porę ankieta zamknięta, gdyż się ten Goldenthal niebezpiecznie zbliżał :P :wink:
Oczywiście gratulujemy zwycięscy, gdyż jak mógłby wygrać inny score. Co do filmu to już nie miałbym tak łatwo się zdecydować.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#119 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 13, 2010 13:08 pm

Mystery Man pisze: 1. Aliens - Horner - 8
2. Alien 3 - Goldenthal - 6
3. Alien - Goldsmith - 2
To aż 16 osób głosowało? Ciekawe.. :)
A teraz przypomnijmy sobie zwycięski score :)
Zwycięską ścieżkę to chyba wszyscy mają na półce? :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#120 Post autor: Koper » sob mar 13, 2010 13:14 pm

Wawrzyniec pisze:Oczywiście gratulujemy zwycięscy, gdyż jak mógłby wygrać inny score. Co do filmu to już nie miałbym tak łatwo się zdecydować.
Ja właśnie akurat z filmem byłem pewniejszy, niż ze scorem.

ODPOWIEDZ