Bear McCreary - The Lord Of The Rings: The Rings Of Power (TV)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Bear McCreary - The Lord Of The Rings: The Rings Of Power (TV)

#1021 Post autor: Adam » wt sty 28, 2025 13:35 pm

:mrgreen:

Chyba żyjesz w alternatywnej rzeczywistości :P

Syn Tolkiena zmarł 5 lat temu w wieku 95 lat, a ostatnie 2 lata był niedołężny i wtedy już jego syn Simon, wnuk Tolkiena, się spuścił ze smyczy (sprzedaż praw do serialu) i handluje wszystkim od tego czasu (spinoffy ogłoszone w czasie kręcenia drugiego sezonu serialu). I on teraz wszsytkim rządzi, a na dodatek nie obchodzi go nic poza kasą (w przeciwieństwie do dziadka i ojca), skoro serial nie ma nic wspólnego z Tolkienem poza nazwami własnymi.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1022 Post autor: lis23 » wt sty 28, 2025 13:40 pm

Spin offy nadal są w Trzeciej Erze i bazują tylko i wyłącznie na tych dwóch książkach, można robić wszystko w obrębie Trzeciej Ery ale nic poza tym, zarówno "Wojna Rohirrimów" jak i film o Gollumie to nadal Trzecia Era.
Skoro tak to wygląda to można by eksplorować Czwartą Erę, której Tolkien nie opisał dokładnie i zrobić film, serial o rządach Aragorna ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1023 Post autor: Adam » wt sty 28, 2025 13:43 pm

lis23 pisze:
wt sty 28, 2025 13:40 pm
i bazują tylko i wyłącznie na tych dwóch książkach,
Ale skąd to info ? :D

Przypominam, że nie jesteśmy 10 lat do tyłu, gdy syn Tolkiena żył i gdy wszystko blokował przez ostatnie 20 lat, bo był niezadowolony z trylogii.

Teraz jego syn nie dość że wszystkim handluje, to jeszcze swoim nazwiskiem firmuje produkt, który nie ma nic wspólnego z Tolkienem poza nazwami własnymi.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1024 Post autor: lis23 » wt sty 28, 2025 13:47 pm

Tolkien osobiście sprzedał prawa do "Hobbita" i do "Władcy Piereścieni" w latach 60.tych, wszystkie obecne filmy i seriale bazują tylko i wyłącznie na tych dwóch powieściach, zarówno "Hobbit" jak i "Pierścienie Władzy" czerpią z dodatków do "Powrotu Króla", gdzie opisano pobieżnie wszystkie Ery Śródziemia - jeszcze gorzej jest z grami bo kto inny miał prawa do gier na podstawie filmów Jacksona a kto inny do gier na podstawie książek, obie wersje nie mogły się przenikać nawzajem i gier od EA już się legalnie nie kupi bo stracili prawa.

Tak Christopher mówił o trylogii Jacksona:
Tolkien stał się potworem, pożartym przez własną popularność i pochłoniętym absurdem naszych czasów. Przepaść między pięknem i powagą dzieła, a tym, czym się stało, przytłoczyła mnie. Komercjalizacja zredukowała estetyczny i filozoficzny wpływ dzieła do zera. Jest dla mnie tylko jedno rozwiązanie: odwrócić głowę... Wypatroszyli książkę, robiąc z niej film akcji dla młodych ludzi w wieku od 15 do 25 lat.

Zapewne na ocenę Tolkiena wpływała także zmiana na poziomie narracyjnym, pominięcie postaci czy modyfikacja pewnych wątków. Niestety książki nie można przełożyć w stosunku 1:1 na język filmu. Powieści Tolkiena charakteryzowała zawiłość i wolny rozwój akcji, co niekoniecznie dobrze wypadłoby na ekranie. W końcu widzowie oczekują raczej większej dynamiki.
Ostatnio zmieniony wt sty 28, 2025 13:58 pm przez lis23, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1025 Post autor: qnebra » wt sty 28, 2025 13:50 pm

Tak mnie zastanawia w przypadku Jacksona, czy większego wpływu na powrót nie miał David Zaslav, który uważa Władcę Pierścieni za materiał z potężnym potencjałem i który warto wykorzystać. Wojnę Rohhirimów wiadomo dlaczego zrobiono, musi Warner Bros co najmniej raz na 10 lat zrobić coś filmowego i wydanego w kinach z LoTR by zachować licencję.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1026 Post autor: Adam » wt sty 28, 2025 13:50 pm

lis23 pisze:
wt sty 28, 2025 13:47 pm
wszystkie obecne filmy i seriale bazują tylko i wyłącznie na tych dwóch powieściach
Nie, bo jakoś serial Rings Of Power nie ma z nimi nic wspólnego :P

Więc za chwilę możesz dostać kolejne 10 seriali o niczym. Tak jak dostałeś ten.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1027 Post autor: lis23 » wt sty 28, 2025 13:54 pm

Adam pisze:
wt sty 28, 2025 13:50 pm
lis23 pisze:
wt sty 28, 2025 13:47 pm
wszystkie obecne filmy i seriale bazują tylko i wyłącznie na tych dwóch powieściach
Nie, bo jakoś serial Rings Of Power nie ma z nimi nic wspólnego :P

Moim zdaniem ma wiele wspólnego, cała chronologia jest zbieżna, tylko lata się nie zgadzają bo u Tolkiena wszystko trwa bardzo długo a w serialu nie zachowano ram czasowych, choć potrzebę wykucia Pierścieni Władzy dobrze umotywowano.
Ja nigdy nie byłem ortodoksyjnym fanem i jestem otwarty zarówno na wierne ekranizacje jak i na luźne adaptacje, bo twórcy muszą mieć wolną rękę.
Adam pisze:
wt sty 28, 2025 13:50 pm

Czyli w kółko mają kręcić "Hobbita" i "Władcę Pierścieni"?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1028 Post autor: Adam » wt sty 28, 2025 14:02 pm

Szkoda dyskutować z Tobą bo dalej nic nie rozumiesz... :roll:

Napisano tutaj, że poza nazwami własnymi i nazwiskami, praktycznie wszystko w serialu to radosna twórczość scenarzystów i nie ma nic wspólnego z książkami, nie tylko z Hobbitem czy LOTR, ale też innymi.

Dwa - spinoff o Gollumie nie ma podanego zakresu fabularnego (prasówka nie mówi o tym kiedy będzie się dziać - https://variety.com/2024/film/news/lord ... 235997102/ ) więc nikt nie powiedział w jakiej erze będzie się dziać.

Trzy - firma którą teraz kieruje wnuk Tolkiena zrobiła nowy deal z Warnerem z prawami już nie tylko na Hobbita i LOTR, ale - cytuję - "certain literary works and books of J.R.R. Tolkien, including The Lord of the Rings and The Hobbit." - czyli nie tylko te dwie książki, ale też inne, na co wyraźnie wskazuje ten zapis. I masz to podane zarówno w prasówce Warnera, jak i jest podane na oficjalnej stronie firmy Middle-Earth Enterprises. Tak więc mogą wykorzystywać inne materiały, nie tylko LOTR i Hobbita.

A mi chodzi tylko o to, że wnuk Tolkiena teraz bierze kasę i ma w dupie co wytwórnia będzie robiła z tematem - czytaj: jest mu obojętne (w przeciwieństwie do tych rzeczy, które blokował jego ojciec przez lata i na które się nie zgadzał). Syn Tolkiena by sie nigdy nie zgodził na serial nie mający nic wspólnego z książkami ojca.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1029 Post autor: lis23 » wt sty 28, 2025 14:10 pm

Adam pisze:
wt sty 28, 2025 14:02 pm
Szkoda dyskutować z Tobą bo dalej nic nie rozumiesz... :roll:

Napisano tutaj, że poza nazwami własnymi i nazwiskami, praktycznie wszystko w serialu to radosna twórczość scenarzystów i nie ma nic wspólnego z książkami, nie tylko z Hobbitem czy LOTR, ale też innymi.

Jest bitwa Nieprzeniknionych Łez, upadek Morgotha, Sauron pod postacią Pana Darów, upadek Eregionu, przegrana Elronda, stworzenie Pierścieni Władzy - to tak na szybko.

Co do tych praw to uwierzę jak zobaczę bo gdyby mieli prawa do czegoś innego to nie robiliby filmu o Gollumie a skoro chcą tam Legolasa, Aragorna i Gandalfa to będzie to film, którego akcja toczy się przed "Drużyną Pierścienia" i będzie o tym, jak Aragorn z Legolasem polują na Golluma, który uciekł z Mordoru.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1030 Post autor: qnebra » wt sty 28, 2025 14:14 pm

Chcę tylko zwrócić uwagę, że Middle-Earth Enterprises i Tolkien Estate to dwa niezależne, nie mające ze sobą nic wspólnego podmioty. Simon Tolkien siedzi sobie w Tolkien Estate i tam urzęduje.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1031 Post autor: Adam » wt sty 28, 2025 14:16 pm

lis23 pisze:
wt sty 28, 2025 14:10 pm
Co do tych praw to uwierzę jak zobaczę
Proszę - zapis na stronie firmy, pierwsze dwa zdania - http://www.middleearth.com/licensing

Wojtełe jest doktorem anglistą, niech się wypowie, ale dla mnie taki zapis oznacza, że nie chodzi tylko o Hobbita i LOTR, ale o wszystkie materiały o Śródziemiu z portfolio Tolkiena, w tym też LOTR i Hobbit.

Więc to, że Gollum żył w 3 erze w książkach, nie musi nic znaczyć, bo za chwilę sobie np. wymyślą, że w jakimś serialu Gollum ożeni się z Czarną Elfką (bo Woke Hollywood musi być!).
A skoro syn Tolkiena przyklepał taką formułę obecnego - i słabego - serialu, który olewa praktycznie wszystko z książek, to nie mamy podstaw nie twierdzić, że położy lagę też na inne projekty, bo kasę wziął i tyle go obchodzi.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1032 Post autor: lis23 » wt sty 28, 2025 14:24 pm

Coś tam znalazłem:
Nowe ambitne plany Warner Bros. Discovery to efekt podpisanego kontraktu z firmą Embracer, która latem ubiegłego roku przejęła prawa do eksploatowania marki "Władcy Pierścieni" i "Hobbita" na gruncie filmów, gier wideo, zabawek, spektakli i parków rozrywki. Pakiet zawiera również prawa do pośmiertnych publikacji Tolkiena, w tym m.in. "Silmarilliona".
Warner ma prawa TYLKO do filmów a Amazon TYLKO do seriali i tylko w obrębie H i WP.
A skoro syn Tolkiena przyklepał taką formułę obecnego - i słabego - serialu, który olewa praktycznie wszystko z książek, to nie mamy podstaw nie twierdzić, że położy lagę też na inne projekty, bo kasę wziął i tyle go obchodzi.
Dlaczego zakładasz, że adaptacja MUSI być wierna? Przecież to nie jest ekranizacja, tylko adaptacja - adaptacja filmowa tworzy alternatywną wersję opowiadanej historii i wcale nie musi być wierna książce, komiksowi, itp. Wszystkie filmy Marvela, DC to są właśnie luźne adaptacje, korzystają z imion i postaci ale całą resztę wymyślają sobie sami.
Gdyby adaptacja musiała być wierna to te wszystkie Zorro, Tarzany, Robin Hoody, King Kongi, Muszkieterowie, itp. niczym by się od siebie nie różnili, więc po co robić taki sam film w kółko?
Słabym serialem jest "Koło Czasu", które Wychwalałeś na premierę a ja nie dotrwałem nawet do końca pierwszego sezonu ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1033 Post autor: Adam » wt sty 28, 2025 14:27 pm

czy Ty czytasz, co sam wklejasz ? :P
lis23 pisze:
wt sty 28, 2025 14:24 pm
Coś tam znalazłem:
Nowe ambitne plany Warner Bros. Discovery to efekt podpisanego kontraktu z firmą Embracer, która latem ubiegłego roku przejęła prawa do eksploatowania marki "Władcy Pierścieni" i "Hobbita" na gruncie filmów, gier wideo, zabawek, spektakli i parków rozrywki. Pakiet zawiera również prawa do pośmiertnych publikacji Tolkiena, w tym m.in. "Silmarilliona".
Czyli mogą korzystać z innych tytułów, a nie tylko Hobbita i LOTR - to o czym pisałem i to jest podane oficjlanie na stronie firmy.

A myslisz że mnie obchodzi czy firma X może robić tylko seriale, a firma Y tylko filmy ? :D Kogo to obchodzi jak jedna i druga robią badziew.

Efekt będzie taki, że wystartowali tak, że wszystko jest radosną twórczością scenarzystów.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1034 Post autor: lis23 » wt sty 28, 2025 14:31 pm

Mogą ale tylko w obrębie filmów i ciekawe, ile zapłacili za całość praw, skoro Amazon dał 250 milionów tylko za prawa do H i do WP i tylko w obrębie seriali?

Jeżeli filmy będą fajne to nie obchodzi mnie, czy będą wierną ekranizacją czy "radosną twórczością scenarzystów" ;) Film o Gollumie na razie zbyt ciekawie się nie zapowiada i mogli wybrać coś innego.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1035 Post autor: Adam » wt sty 28, 2025 14:54 pm

Nieciekawie zapowiada się to, że mając prawa po raz pierwszy też do innych książek, kompletnie nic z tym nie robią, tylko skupiają się na zmyślonej twórczości scenarzystów - to raz.

Dwa - martwi mnie to, że przez lata, gdy syn Tolkiena trzymał wszystko w ryzach za mordę i nie pozwalał na kaszany, tak teraz wnuk Tolkiena robi wolną amerykankę i przyklepuje, oraz firmuje swoim nazwiskiem w napisach na początku projekt tak miałki, a przede wszystkim pomijając już gusta - tak odległy - od tego, o co walczył jego ojciec latami i który by nigdy na projekt w takiej formie się nie zgodził.

Trzy - Tobie mogą się podobać wymyślone seriale i filmy, niezwiązane z książkami, byle by były nazwy własne itp. Spoko, ale mnie to nie interesuje. Jak widać ludzi też, bo drugi sezon serialu miał znacznie mniejszą oglądalność. Jak dojdą do piątego - o ile dojdą - to nikt tych wymysłów nie będzie oglądał.
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ