Hans Zimmer - Sherlock Holmes

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#61 Post autor: Wawrzyniec » wt gru 08, 2009 12:26 pm

Adam Krysiński pisze:Wawrzyniec, jak będziesz miał okazję, jak rozszerzysz muzyczno-filmowe horyzonty, to za rok,dwa czy pięć, wrócisz tu na forum i zwrócisz nam honor pisząc post: chłopy mieliście rację, jak ja mogłem się tym MV tak podniecać ;-)
"Rozszerzysz muzyczno-filmowe horyzony" :?: Zaraz, mimo, że na końcu tego tekstu jest " :wink: " to jednak zarzut, że mam jakieś "zawężone horyzonty" muzyczno-filmowe i po za Hansem Zimmer, proszę nie zapominać o Johnie Williamsie, to ja świata nie widzę zupełnie mi nie odpowiada. Wiem jestem amatorem, nie mam też imponującej kolekcji płyt, ale nie twierdzę, że powinienem rozszerzać moje horyzonty soundtrackowe. Przecież ja nie słucham tylko Williamsa i Zimmera! Ale nie wolno mieć swoich ulubionych kompozytorów? Jeżeli słuchanie ich muzyki sprawia mi największą przyjemność to dlaczego mam to zmieniać?
Ja Was bardzo szanuję, za więdzę, obeznanie itd. ale nie twierdzę, że tutaj muszę jakieś honory zwracać, gdyż i tak nie zwrócę, ale to jakoś przeżyjecie :wink: Jednak już od jakiegoś czasu i nie jest to rok, dwa, czy pięć lat, słucham muzyki filmowej i poznałem wiele różnych soundtracków i kompozytorów, ale i tak dalej do dwójkia Williams Zimmer najchętniej wracam i nie sądzę, żeby to coś zmieniło. Nawet jakby "Sherlock Holmes" miałbyś niewiadomo jak zły, a i tak nie będzie :wink:

P.S.
mnie wkurza że Hisaishi musiał z Twierdzy akurat zżynać (i defacto temat Glennie-Smitha a nie Zimmera
To aluzja do mnie, więc pytam "Hummell Gets the Rockets" nie jest autorstwa Zimmera :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#62 Post autor: Adam » wt gru 08, 2009 12:36 pm

Żadna aluzja :) Cały utwór nie jest Zimmera. Smitha jest ta część która ilustruje sceny z pocżatkowych napisów filmu, przed wjazdem żołnierzy do bazy (szczególnie sceny na cmentarzu i przed lustrem). Akcja to już wiadomo Zimmer i Gregson. Na dodatek w tym scorze maczał też palce Newton Howard, jeden temat na smyki jest jego przecież. Zimmer nie raz podkreślał (choć tyle, szacun dla niego) że ten score defacto jego jest w malutkim procencie i żeby nie traktować go jako autora. Najwięcej wkładu w muzykę miał Nick. Zresztą, jak we wszystko ze stajni MV, nigdy się nie dojdzie co jest kogo, i nawet tego sami twórcy nie wiedzą, kto, kiedy, w którym momencie i z czego dawał ctrl+c w pro toolsie :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#63 Post autor: Bucholc Krok » wt gru 08, 2009 13:16 pm

Adam Krysiński pisze:Ja bym na miejscu Japończyka trafiał np w Red October Basil'a, czy Szeregowca Ryana, albo w Das Boot ;-)
Przecież Doldinger zrypał temat główny z Riddle of the Sands Blake'a. ;):D Może Hisaishi chciał zrypać z Doldingera, ale dowiedział się, że ten zrypał z Blake'a i już nie chciało mu się szukać z kogo zrypał Blake. :D

Awatar użytkownika
Ele
Początkujący orkiestrator

#64 Post autor: Ele » wt gru 08, 2009 16:42 pm

Zresztą, jak we wszystko ze stajni MV, nigdy się nie dojdzie co jest kogo, i nawet tego sami twórcy nie wiedzą, kto, kiedy, w którym momencie i z czego dawał ctrl+c w pro toolsie
Zdziwiłbyś się... :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#65 Post autor: Koper » wt gru 08, 2009 17:31 pm

Adam Krysiński pisze:Akurat ja się nie uśmiecham, bo mnie wkurza że Hisaishi musiał z Twierdzy akurat zżynać
Ale jak fajnie to zaaranżował na orkiestrę i chór. :)
Bucholc Krok pisze:Przecież Doldinger zrypał temat główny z Riddle of the Sands Blake'a. WinkVery Happy Może Hisaishi chciał zrypać z Doldingera, ale dowiedział się, że ten zrypał z Blake'a i już nie chciało mu się szukać z kogo zrypał Blake.
Masz na myśli temat główny z "Riddle of the Sands"? Ja tam aż takich podobieństw nie widzę. Może nie popadajmy w paranoję, bo zaraz ułożymy jakiś jedną wielką spiralę wzajemnych zapożyczeń. :D
Wawrzyniec pisze:Wiem jestem amatorem
Jak to amatorem? Myślałem, że jednym z redaktorów portalu muzykafilmowa.pl... :P

Matija34
Gość od wnoszenia fortepianu

#66 Post autor: Matija34 » wt gru 08, 2009 18:19 pm

Mozliwe,ze Wawrzyniec nazywając siebie amatorem chce wszystkim oznajmic,ze po dwoch jego recenzjach na portalu muzykafilmowa.pl
postanawia zakonczyc kariere.Czas na emeryture--fotel,czekoladki,wysokiej klasy sprzet audio oraz Hans Zimmer

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#67 Post autor: Mystery » wt gru 08, 2009 18:32 pm

Matija34 pisze:Mozliwe,ze Wawrzyniec nazywając siebie amatorem chce wszystkim oznajmic,ze po dwoch jego recenzjach na portalu muzykafilmowa.pl
postanawia zakonczyc kariere.Czas na emeryture--fotel,czekoladki,wysokiej klasy sprzet audio oraz Hans Zimmer
Coś mi się zdaję, że było więcej tych recenzji, mianowicie 3 :)
Co do kariery to mam nadzieję, że potoczy się ona dalej, bo bardzo dobrze mi się czyta jego teksty, recenzja "2012" lepsza niż u konkurencji :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#68 Post autor: Adam » wt gru 08, 2009 18:33 pm

Ele pisze:
Zresztą, jak we wszystko ze stajni MV, nigdy się nie dojdzie co jest kogo, i nawet tego sami twórcy nie wiedzą, kto, kiedy, w którym momencie i z czego dawał ctrl+c w pro toolsie
Zdziwiłbyś się... :)
to było pół żartem ;-)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#69 Post autor: Adam » wt gru 08, 2009 18:40 pm

a tak w ogóle to jak kupicie oryginała Sherlocka, to dostaniecie dostęp do wersji dvd-audio 5+1 do ściągnięcia, dzięki danymi na sidiku zawartymi i linkami.. oj Hans musi promocje robić widać ;-);-)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#70 Post autor: Wawrzyniec » wt gru 08, 2009 18:57 pm

Adam Krysiński pisze:Cały utwór nie jest Zimmera. Smitha jest ta część która ilustruje sceny z pocżatkowych napisów filmu, przed wjazdem żołnierzy do bazy (szczególnie sceny na cmentarzu i przed lustrem). Akcja to już wiadomo Zimmer i Gregson.
To najwidoczniej żyłem w błędzie, gdyż akurat był wręcz pewny, że akurat za tym utworem stoi Zimmer. A jesteś pewny?

"... Z tego wynika, że wbrew obiegowym opiniom, Zimmer wcale nie napisał tak wiele materiału. Jednakże nie ulega wątpliwości, najlepszy na płycie jest Hummell Gets the Rockets autorstwa Niemca. Kompozytor przede wszystkim odpowiada za główny, patetyczny temat, wykonywany w tym utworze przez pełną orkiestrę. Cała muzyka akcji jest świetnie zaaranżowana i posiada doskonałą rytmikę. Bardzo ekscytujący utwór należy do najlepszych w karierze tego wybitnego muzyka."

Można się pogubić :? :wink:
Jak to amatorem? Myślałem, że jednym z redaktorów portalu muzykafilmowa.pl...
Żaden redaktor, jestem raczej na występach gościnnych, za które oczywiście należytym osobom serdecznie dziękuję :D
Coś mi się zdaję, że było więcej tych recenzji, mianowicie 3
Dobrze mówi. :P A właściwie to pisze :wink:
Co do kariery to mam nadzieję, że potoczy się ona dalej, bo bardzo dobrze mi się czyta jego teksty, recenzja "2012" lepsza niż u konkurencji
Danke schön :D Naprawdę miło mi to słyszeć :)

P.S. Czy byłby to duży problem, gdyby ktoś mógł tę "Twierdzę" Hisaishiego zapodać, najlepiej taki najdobitniejszy fragment. Byłbym bardzo wdzięczny :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#71 Post autor: Adam » wt gru 08, 2009 18:58 pm

Nie jestem pewien, bo pisałem że przy MV nie można być niczego pewien :) A ten cytat to ja akurat odebrałbym że chodzi akurat właśnie o akcję czyli od nalotu marines na baze :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#72 Post autor: Koper » wt gru 08, 2009 19:19 pm

Wawrzyniec pisze:P.S. Czy byłby to duży problem, gdyby ktoś mógł tę "Twierdzę" Hisaishiego zapodać, najlepiej taki najdobitniejszy fragment. Byłbym bardzo wdzięczny :)
Tu masz fragment filmu. Po około pół minuty pojawia się temat:
http://www.youtube.com/watch?v=IXyKyNBQ ... re=related
chociaż akurat nie jet to najlepsza z aranżacji. Od 3:50 masz tę chyba najbardziej efektowną a na pewno najbardziej wyrazistą.
Ostatnio zmieniony wt gru 08, 2009 19:21 pm przez Koper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#73 Post autor: Bucholc Krok » wt gru 08, 2009 19:19 pm

Koper pisze:Masz na myśli temat główny z "Riddle of the Sands"?
Dla przypomnienia:

Das Boot (lepiej słychać od 0:54)
http://www.youtube.com/watch?v=snnwjoTo ... PL&index=6

The Riddle of the Sands (od 0:29)
http://www.youtube.com/watch?v=3WSoYUiMcoA
Ja tam aż takich podobieństw nie widzę. Może nie popadajmy w paranoję, bo zaraz ułożymy jakiś jedną wielką spiralę wzajemnych zapożyczeń. :D
Jak to pierwszy raz usłyszałem to jakby mi ktoś w pysk strzelił.. :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#74 Post autor: Mystery » wt gru 08, 2009 19:20 pm

P.S. Czy byłby to duży problem, gdyby ktoś mógł tę "Twierdzę" Hisaishiego zapodać, najlepiej taki najdobitniejszy fragment. Byłbym bardzo wdzięczny Smile
http://svf1.wrzuta.pl/audio/66MCdvHC6pd ... the_yamato

Lepsze od Zimmera, czy tam Glennie-Smitha :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#75 Post autor: Koper » wt gru 08, 2009 19:28 pm

Bucholc Krok pisze:Dla przypomnienia:

Das Boot (lepiej słychać od 0:54)
http://www.youtube.com/watch?v=snnwjoTo ... PL&index=6

The Riddle of the Sands (od 0:29)
http://www.youtube.com/watch?v=3WSoYUiMcoA
Ja znam dobrze oba scory i owszem są podobieństwa w początkach melodii, być może nawet kilka pierwszych nut jest takich samych ale jednak generalnie jedno od drugiego w dalszej części różni się (jak dla mnie) melodycznie, nie wspominając o aranżacjach czy konstrukcji samego tematu. Może coś tu Doldinger zapożyczał od Blake'a, ale nie bardziej niż Goldsmith od Poledourisa w "Total Recall", ale jak mówiłem, dajmy już temu spokój, bo w paranoję popadniemy. ;)

ODPOWIEDZ