ogłoszenie - zaproszenie

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

ogłoszenie - zaproszenie

#1 Post autor: Bucholc Krok » sob cze 13, 2009 22:19 pm

Tru-tu-tu-tuuuu! (to Rozsa jakby ktos nie poznal :D)

Mam zaszczyt poinformowac, iz dzieki administracji przychylnym okiem patrzacej na inicjatywy oddolne, powstala wlasnie grupa pod tytulem: "Towarzystwo Przyjaciół Złotej Ery im. Bernarda Herrmanna"

Wszystkich zainteresowanych muzyka Złotej Ery (ewentualnie wybranymi artystami dzialajacymi w tym okresie) zapraszam do dolaczenia :) Jako, ze to nie jest otwarcie markietu, to koledzy wybacza, ale tym razem nie beda rozdawane plyty na zachete.. :) Zreszta, na co komu plyty Steinera czy Waxmana? ;)

Dla rozwiania wszelkich watpliwosci, choc pewnie nie musze tego robic, pozwole sobie wkleic tutaj informacje dotyczaca Złotej Ery zaczerpnieta ze slownika filmmusic.pl

"Golden Age (Złota Era) - Mianem Złotej Ery określa się okres w muzyce filmowej trwający od 1933 roku do lat sześćdziesiątych. Charakteryzuje się pisaniem na duże orkiestry, dużymi odwołaniami do neoromantycznej muzyki poważnej (np. Mahler), Wszyscy są zgodni, że pierwszym score'em w tym stylu jest pochodzący z 1933 roku King Kong Maxa Steinera. Kontrowersje wywołuje zaś data końca epoki. Zajmujący się wydawaniem muzyki z tego okresu magazyn Film Score Monthly określa cezurę na rok 1960, chociaż niektórzy twierdzą, że ostatnią partyturą Golden Age jest Mutiny on the Bounty Bronisława Kapera. Poza Kaperem i Steinerem tworzyli wtedy tacy kompozytorzy jak Alfred Newman, Dmitri Tiomkin, Bernard Herrmann, Franz Waxman, Hugo Friedhofer i Miklos Rozsa.

(Opr. PS)"

Awatar użytkownika
VPFreeMan
Asystent orkiestratora

#2 Post autor: VPFreeMan » ndz cze 14, 2009 09:24 am

Z Golden Age to przekonałem się tylko do Herrmanna (SUPER!!!!), niektórych ścieżek Rozsy i Tiomkina :D Niestety reszta nie wywołuje u mnie żadnych emocji (np.Waxman, Steiner, Friedhofer itp.), a wręcz mnie irytuje :cry: Zaczynam sobie powoli kompletować Herrmanna, ale jak widzę kasy trzeba będzie wydać :wink: Tak więc jeszcze chyba za wcześnie bym dołączył do miłośników Golden Age'u :oops:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3 Post autor: Bucholc Krok » ndz cze 14, 2009 10:12 am

VPFreeMan pisze:Zaczynam sobie powoli kompletować Herrmanna, ale jak widzę kasy trzeba będzie wydać :wink:

Lepiej uwazac z tym kompletowaniem. Wciaz wychodza nowe, pelniejsze wersje (chocby u Stromberga). :) Sam sie wstrzymuje z kilkoma tytulami, zeby pozniej zal nie sciskal... :D
Tak więc jeszcze chyba za wcześnie bym dołączył do miłośników Golden Age'u :oops:
Z uczuciem jak z wydawaniem pieniedzy, tez nie ma sie co spieszyc.. :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#4 Post autor: Koper » ndz cze 14, 2009 10:34 am

A czy przynależność do Towarzystwa uprawnia do jakichś zniżek? ;)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#5 Post autor: Bucholc Krok » ndz cze 14, 2009 11:10 am

Gdy zaczniemy wydawac wlasne plyty to czlonkowie beda otrzymywac kolejne tytuly za friko. :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6 Post autor: Adam » sob lis 28, 2009 22:59 pm

Sorry Bucholc, ale mnie nie urzekło ;-) Prędzej chyba mnie Bliźniaki do swojej partii zaciągną, niż ja się zapisze do tego Towarzystwa :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#7 Post autor: Bucholc Krok » ndz lis 29, 2009 08:33 am

Cóż, każdy ma prawo zapisać się do takiego towarzystwa, w którym będzie się czuł dobrze. :P

ODPOWIEDZ