W Kanadzie film ma kategorie 14A. W Marcu bedzie miec skonczone 13 lat. Ma juz obejrzane Harry Pottery i wszystkie czesci Wladcy Pierscieni. No i lubi mitologie - wiec trudno bylo ja nie zabrac. Doskonale odroznia realny swiat od tego filmowego i fantastycznego.
Ludwig Göransson - The Odyssey (2026)
- MichalP
- Zdobywca nieistotnych nagród
Re: Ludwig Göransson - The Odyssey (2026)
- Wojteł
- John Williams
Akurat ten kawałek to jedna z najbardziej skomplikowanych rzeczy, jakie w tym scorze są, bo tam się dzieją pojebane rzeczy z rytmem. I że ją w fotel wbijało, to się nie dziwię, bo tam są dwie iluzje rytmiczne na raz - ton Shepharda i jego odpowiednik w rytmie, więc masz iluzję nieustannie wznoszącego się dzwięki i nieustannie przyśpieszającego rytmu.MichalP pisze: ↑wt wrz 15, 2026 20:01 pmZ ciekawostek filmowo-muzycznych dotyczacych Odysei, bylem zdziwiony jej reakcja na dzwiek/muzyke w scenie ataku na Troje, a dokladnie na podchody do otwarcia wrot Troi - ten pulsujacy, przyspieszajacy rytm, gdzie wlasciwie nie wiadomo czy to jeszcze muzyka, czy juz tylko efekty dzwiekowe - dla mnie wyraz lenistwa i irytacja tym rozwiazaniem (mega to glosne bylo), ale dla niej podbilo jej cisnienie
W czym problem?
Mity greckie się przerabia w piątej klasie podstawówki, więc nawet młodsze dzieciaki już je poznają. Fragmenty Iliady trochę później, bo w liceum, ale taka bezkrwawa i sterylna wersja to idealnie skrojona pod szerokie spektrum widzów.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
wydawało mi się, że Odyseja Nolana jest z R-ką
"Greg - Mini ściąga na klasówkę"
nie brali my!
NO CD = NO SALE
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Nie chwaliłbym się, wiesz 
- Wojteł
- John Williams
To mnie zaskoczyłeś, bo w sumie nie wiem, za co. Krwi było tam tyle samo co w Dunkierce, która była PG-13, w sumie najbrutalniejsze wydarzenia są tam bardziej zasugerowane niż pokazane, tak jak ta scena z Zendayą. Zwłaszcza w porównaniu z oryginałem czy dowolnym mitem lub tragedią grecką, wersja Nolana jest całkiem grzeczna i łagodna, bardziej krwawe filmy Spielberga dostawały PG-13, ale w sumie może to przez jego status 
The Odyssey becomes highest grossing R-rated film of all time: Christopher Nolan’s epic has achieved $1.35bn at the global box office, overtaking 2024’s Deadpool & Wolverine
https://www.theguardian.com/film/2026/a ... f-all-time
NO CD = NO SALE
- Wojteł
- John Williams
Spoko, nie kłócę się z faktem, tylko się zastanawiam, skąd ta kategoria. A najlepsze jest to, że chyba sam kilka artykułów tego typu widziałem i zdążyłem zapomnieć, że to miało Rkę 
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Fakt, gorsze niż historia Marsjasza u Parandowskiego nie jest na pewno.
Acz jest trochę więcej krwi niż w typowym PG-13.
Acz jest trochę więcej krwi niż w typowym PG-13.
- Wojteł
- John Williams
Świątynia Zagłady, Zemsta Sithów, dwa pierwsze parki jurajskie, to wszystko PG-13. Raczej Odyseja nie przebija gościa rozerwanego na pół przez dwa T-rexy. No ale w sumie Spielbergowi dali też Pg-13, mimo dosłownie hektolitrów krwi ze sceny z Lśnienia, więc jemu chyba wolno wszystko 
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Było przecież oburzenie, że Spielberg dostał "tylko" R-kę na Szeregowca Ryana, bo jest Spielbergiem (MPAA uzasadniło to ważną historyczną rolą filmu)
Teraz to mieszacie - klasyfikacja i warunki ulegała zmianom przez te lata i tak dziś film sprzed 30 lat dostałby teraz inną kategorie. Zreszta w weekend krążył filmik z wywiadem ze Spielbergiem ktoremu dziennikarz pokazywał oryginalne papierowe bilety do kina gdzie były kategorie i sam Steven powiedział chyba przy Raporcie Mniejszisci - „o, dziś bym takiej niskiej kategorii na ten film nie dostał”.
NO CD = NO SALE
- MichalP
- Zdobywca nieistotnych nagród
Sam nie wiem, czy ta R dla Odysei to zasluzona. Pare scen w ataku na Troje i jak cyklop pozera zolnierzy ale nic bardzo krwawego albo drastycznego. Czy R to nie jest czasem tylko w USA. Jaka jest kategoria w Polsce?
Jak pisalem w Kanadzie to jest 14A. Pamietam czasy jak drugi Obcy Camerona w Polsce byl od 15 lat a polazlem na niego majac lat wlasnie 12. Inna sprawa, ze dwa dni nie moglem spac i snily mi sie koszmary
Jak pisalem w Kanadzie to jest 14A. Pamietam czasy jak drugi Obcy Camerona w Polsce byl od 15 lat a polazlem na niego majac lat wlasnie 12. Inna sprawa, ze dwa dni nie moglem spac i snily mi sie koszmary
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Po pierwsze, R-ka to amerykański odpowiednik naszego 15, brytyjskiego 15A i pewnie kanadyjskiego 14A. tam po prostu jest to "17 albo opiekun". Bardzo rzadko się coś wyróżnia z R-ek u nas jako piętnastkę, chyba że to jest jakiś erotyk (NAgi instynkt jest tu klasycznym przypadkiem, bo ten film został zedytowany do R-ki. W Polsce raczej jako 15 tego nie dali).
Po drugie jest jeszcze kwestia tego, że w USA faktycznie sprawdzają, czy masz dowód czy nie (dlatego popularny jakże myk, że kupujesz bilet na, nie wiem, Elfa, a wbijasz na horror nielegalnie). W moim przypadku zdarzyło się to *raz* i był to kinowy South Park. Nie chcieli wpuścić mojego kolegi. Ja już 15 lat miałem, on jest dwa lata młodszy. I faktycznie musiał się tu *jego ojciec* pokłócić, byśmy weszli. Ale nie żeby ktoś sprawdzał. Był taki kretyński film z Van Dammem na który poszedłem z bratem i jeszcze jednym znajomym w moim wieku (brat 4 lata starszy), Ryzykanci to się nazywało (grał tam jeszcze Mickey Rourke i Dennis Rodman). Było to reklamowane jako film od 18 lat. Ja miałem pewnie 13-14.
Nikt nie sprawdził.
Po drugie jest jeszcze kwestia tego, że w USA faktycznie sprawdzają, czy masz dowód czy nie (dlatego popularny jakże myk, że kupujesz bilet na, nie wiem, Elfa, a wbijasz na horror nielegalnie). W moim przypadku zdarzyło się to *raz* i był to kinowy South Park. Nie chcieli wpuścić mojego kolegi. Ja już 15 lat miałem, on jest dwa lata młodszy. I faktycznie musiał się tu *jego ojciec* pokłócić, byśmy weszli. Ale nie żeby ktoś sprawdzał. Był taki kretyński film z Van Dammem na który poszedłem z bratem i jeszcze jednym znajomym w moim wieku (brat 4 lata starszy), Ryzykanci to się nazywało (grał tam jeszcze Mickey Rourke i Dennis Rodman). Było to reklamowane jako film od 18 lat. Ja miałem pewnie 13-14.
Nikt nie sprawdził.
- Wojteł
- John Williams
Ja raz wziąłem apap noc w dzień. Też nikt nie sprawdził.