FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#6286 Post autor: Wawrzyniec » śr mar 04, 2026 13:44 pm

Jak pisałem, ja byłem na takim koncercie Hauschki w Berlinie i on na tym jednym fortepianie potrafi robić niesamowite rzeczy. Wkleja tam taśmy, wrzuca piłka do pingponga i ogólnie bawi się dźwiękiem, a więc może będzie bez fajerwerków i naturalnie wolałbym jego koncert muzyki filmowej, ale sądzę, że będzie ciekawie. A ten koncert Gary'ego Marlowe'a był niezły i byłby lepszy, gdyby Wojtek odważył się wtedy wejść na scenę i pobawić się na syntezatorze.
Adam pisze:
śr mar 04, 2026 13:35 pm
choć brakowało mi jednej rzeczy tylko - Blood Diamond w wersji z afrykańskimi solistami, która zabrzmiała w Polsce.
O szkoda, gdyż oceniając po Hollywood in Vienna z wielu lat temu, takie wykonanie byłoby super:

youtu.be/ITz0zWoSKpw

Co do JNH i osoby, która była w Wiedniu, to słyszałem jedynie krytykę, że bardzo krótkie te suity były.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6287 Post autor: Adam » śr mar 04, 2026 13:51 pm

Wawrzyniec pisze:
śr mar 04, 2026 13:44 pm
Co do JNH i osoby, która była w Wiedniu, to słyszałem jedynie krytykę, że bardzo krótkie te suity były.
niektóre krótkie, niektóre długie - koncert trwał grubo ponad 2h, także bez przesady... :)
na stronie FMF koncertu jest podany czas trwania aż 150 minut, więc cięzko to nazwać krótkim koncertem.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6288 Post autor: Wawrzyniec » czw mar 05, 2026 13:14 pm

Rano, jeszcze ta FMFowa super duper aplikacja miała jakieś problemy, ale teraz podobno działa.

Obrazek

I największe pytanie, jakie sobie zadajemy to jest, jak rozumieć te niby VIP spotkania?

Obrazek

Jeszcze się tak nie zaglądałem, ale to brzmi głupio. Chyba, że całkowicie skopiowali program z Wiednia, gdzie też było spotkanie z JNH dla posiadaczy specjalnych biletów. Ale to co nie będzie paneli z kompozytorami? Plus jak panele, to pewnie znowu będą na Fabrycznej, z dala od centrum miasta?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6289 Post autor: Adam » czw mar 05, 2026 14:14 pm

Wawrzyniec pisze:
czw mar 05, 2026 13:14 pm
Rano, jeszcze ta FMFowa super duper aplikacja miała jakieś problemy, ale teraz podobno działa.
kupiłem 30 minut temu, 4 godz po starcie sprzedaży bez problemu przez stronę - nic sie nie wieszało, bilety w najlepszych miejscach dostępne (dalej na JNH 1/3 parteru wolne).
na co komu jakaś apka i napinanie się?
I największe pytanie, jakie sobie zadajemy to jest, jak rozumieć te niby VIP spotkania?
odpisali tam w komentarzu na FB - ci co kupią karnet, dostaną w nim jeszcze specjalną prywatną audiencje u jednej wybranej przez siebie gwiazdy w terminie innym niż spotkania otwarte.
imho super bonus, tym bardziej że nigdy tego nie było w karnetach, a przecież to kosztuje równy tysiąc złotych.

spotkania otwarte z kompozytorami dla "zwykłych" ludzi będą jak zawsze normalnie i też to napisali.
pytanie czy nie trafi się znów jakiś gbur jak Hurwitz czy McCreary...
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6290 Post autor: Adam » ndz mar 08, 2026 13:06 pm

Desplat w Rotterdamie 2 dni z rzędu już za 2 tygodnie - 20 i 21 marca:

https://www.rotterdamsphilharmonisch.nl ... film-music
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6291 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 10, 2026 21:30 pm

Koncert JNH na FMFie już prawie wykupiony.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6292 Post autor: Adam » śr mar 11, 2026 09:54 am

"Prawie", po tygodniu sprzedaży, gdzie najdroższe bilety na najlepsze miejsca można dostać nawet za 50 zł (mieszkańcy z kartą dużej rodziny, emeryci itp), a każdy mający kartę komunikacji MPK ma 20% zniżki.. Smutne to.
Ludzie mają w dupie muzykę filmową w Polsce. Choć oczywiście to i tak lepszy wynik, niż mini-trasa JNH po Polsce przed pandemią, gdzie sprzedano po 300 biletów z czego drugie tyle to były darmówki dla sponsorów i organizatorów...
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6293 Post autor: Adam » czw mar 12, 2026 10:06 am

31.10.2026 - Royal Albert Hall - "Maestro of the Movies: A Tribute to John Williams with the London Symphony Orchestra" conducted by Anthony Gabriele. The concert will also be presented by radio broadcaster Edith Bowman"

https://www.royalalberthall.com/tickets ... n-williams

a dzień później Arnold i jego wszystkie Bondy w Teatrze London Palladium :(
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6294 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 17, 2026 21:08 pm

Obrazek

Bardzo podoba mi się ten film i wciąż mam nadzieję na kontynuacje. Poza tym myślę, że to mój ulubiony soundtrack Lorne’a Balfe’a i nie ukrywam, chciałbym być na tym koncercie. Mam nadzieję, że pojawi się więcej tego typu koncertów w Europie kontynentalnej, na przykład w Berlinie. Albo może kiedyś na Festiwalu Muzyki Filmowej w Krakowie na którym Lorne Balfe jeszcze nie bylo.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6295 Post autor: Adam » śr mar 18, 2026 13:09 pm

Obrazek
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6296 Post autor: Adam » czw mar 19, 2026 11:51 am

ależ to będzie bager :o :shock: Wspólny koncert Olka i Hisaishiego w Tokio :cry:

Obrazek
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6297 Post autor: Wawrzyniec » pt mar 20, 2026 23:14 pm

Ale czy wspólny? Bo wygląda bardziej jak koncert Desplata, na którym pojawi się Hisaishi (i nawet nie wiem czy coś zagra).

Przy czym muszę przyznać, że mimo wszystko Desplat ma jaja! Pojawia się na koncercie w Japonii, gdzie zagra muzykę ze swojej Godzilli. Z drugiej strony, nie wiem czy to odwaga, czy lekkomyślność i dziecinna naiwność. :?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6298 Post autor: Adam » pt mar 20, 2026 23:49 pm

Joe sam też reklamuje ten koncert, więc na pewno coś zagra :) Nie zdziwie się jeśli np wymienią się batutą i jeden będzie drugiego muzykę dyrygował, a drugi siądzie do pianina wtedy.
NO CD = NO SALE

ODPOWIEDZ