NAGRODY BRANŻOWE

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

Re: NAGRODY BRANŻOWE

#6286 Post autor: swordfish » pn mar 16, 2026 10:25 am

Jeszcze jak wyglądało otwarcie z montażem scen:

youtu.be/XjvnclCos_0

I przemówienie Ludwiczka:

youtu.be/79kOhqmRbMU

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6287 Post autor: Adam » pn mar 16, 2026 10:51 am

Wspaniałe przemówienie Buckley. Po prostu wspaniałe. Czapki z głów.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#6288 Post autor: swordfish » pn mar 16, 2026 12:24 pm

Reakcje dziennikarz z danego kraju wskazują, że każdy chce przypisać jako Oscar dla ich państwa.

W Press Roomie szwedzkie dziennikarki cieszą się z kolejnego zwycięstwa Ludwiczka.

youtu.be/NwdDfzzCcRM

Podobnie cieszy się Irlandia z pierwszego Oscara dla aktorki irlandzkiej.

youtu.be/9QlIDS0lIJI

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6289 Post autor: Wawrzyniec » pn mar 16, 2026 12:50 pm

Wstałem rano. Wyjrzałem przez okno by zastać ten sam widok poprzednich dni. Croissant z marcepanem, kupiony w tej samej piekarni smakował tak samo, jak ostatnim razem. Wieża telewizyjna górowała na horyzoncie jak zawsze. Ale jednak jest to już inny świat. Świat w którym film Sinners ma Oscara za Najlepszy ORYGINALNY Scenariusz. Trudna i przerażająca jest ta nowa rzeczywistość w której przyszło mi żyć...

Gratulacje dla Ludwiga Göranssona! Akurat w kategorii muzycznej ten film na Oscara zasługiwał.

Ale widzę, że jednak było coś dobrego na tych Oscarach. "Mr Nobody against Putin" - widziałem ten dokument i bardzo mi się podobał. Cieszę się dla tego nauczyciela i to akurat naprawdę bardzo dobry dokument I Zasłużony Oscar.
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2026 13:04 pm przez Wawrzyniec, łącznie zmieniany 1 raz.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6290 Post autor: Adam » pn mar 16, 2026 13:04 pm

Wawrzyniec pisze:
pn mar 16, 2026 12:50 pm
Świat w którym film Sinners otrzymał Oscara za Najlepszy ORYGINALNY Scenariusz. Trudno i przerażająca jest ta nowa rzeczywistość w której przyszło mi żyć...
spokojnie, ja tylko przypomnę, że ten sam Ampas w tym roku nominował Wartość Sentymentalną jako jedyny film we wszystkich kategoriach aktorskich, ale w kategorii casting już go nie nominował w ogóle, bo widać uznali, że casting był tak słaby w tym filmie, że nie zasługiwał na miejsce do piątki w nowej, pierwszy raz wręczanej kategorii :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#6291 Post autor: swordfish » pn mar 16, 2026 14:27 pm

Ponarzekać można na sekcję In Memoriam. Przeznaczyli na nią cały blok trwający kwadrans między reklamami. Pojawiła się babcia Barbra Streisand wspominająca współpracę z Robertem Redfordem przy ”The Way We Were’’ i odśpiewała mocno nierówno fragment tytułowej piosenki. Prawdopodobnie problem u niej z odsłuchem, mogła nie słyszeć dobrze orkiestry.
Mimo dużego czasu poświęconego tej sekcji nie wymieniono wszystkich na scenie. Zabrakło na pewno legendy i aktywistki Brigitte Bardot. Na stronie internetowej już ją wymieniono, wraz z naszym polskim aktorem Edwardem Linde-Lubaszenko (on pewnie głównie wspominany przez AMPAS za zagranie roli w Liście Schindlera).
https://www.oscars.org/in-memoriam/2026

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6292 Post autor: Wawrzyniec » pn mar 16, 2026 19:34 pm

swordfish pisze:
pn mar 16, 2026 14:27 pm
Zabrakło na pewno legendy i aktywistki Brigitte Bardot.
:shock: Jak to nie było Brigitte Bardot? Ale znając jej podejście, to pewnie i tak miałaby to gdzieś.

A tu po Oscarach:
Obrazek

Plus trzeba coś skorygować odnośnie tego nieszczęsnego Timothy'eego Chalamet. Bo tu wiele twierdzi, że przez jego buracki komentarz o operze i balecie stracił szansę na Oscara. Ale wiele zapomina, że przed tym tekstem głosy zostały już oddane. A więc to nie zadziałało na zwycięstwie. I muszę przyznać, że choć żartowano, że od lat nie ma ani jednego brytyjskiego aktora wśród nominowanych, to na poważnie było to odczuć, bo brak tutaj jakiś mocnych aktorskich ról. Ba, dla mnie już nominowanie Michaela B. Jordana było dziwne, tym bardziej, że ja oglądając Sinners czasami nie odróżniałem, który akurat z braci jest teraz. A więc tak to odmienne role nie były. I jeżeli chodzi o granie braci bliźniaków, to już dla mnie lepiej to zrobił Tom Hardy w "Legend", Nichola Cage "Adaptation", Jeremy Iron "Dead Ringers" (to już w ogóle KLASA! KLASA!), nie wiem... Jean Claude Van Damme w "Double Impact".

Tak też jakie były te Oscary każdy widzi.

P.S. Czy ja dobrze widzę, że w tej super duper krótkiej prezentacji muzyki nominowanej do Oscara, w przypadku "Hamneta" naturalnie zagrali "On The Nature of Daylight" ?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#6293 Post autor: swordfish » pn mar 16, 2026 20:12 pm

Tak, uważnie patrzyłem na nazwiska. I faktycznie nie było Bardotki w części telewizyjnej. Prawdopodobnie była wymieniona na scenie w przerwie reklamowej.
Chyba ta sekcja faworyzuje twórców nominowanych do Oscara lub mających czynny wkład w filmy nominowane do Oscara. Nie kojarzę, aby Bardotka miała w swojej filmografii film, który otarł się o Oscara. Może też chodzić o politykę. Bardot pod koniec życia skręciła w prawo.
Wymieniono węgierskiego reżysera Béla Tarr - tu pewnie dzięki jego wypowiedziom, gdzie krytykował rządy Viktora Orbana. Bo żaden z jego filmów nie był nominowany do Oscara.

https://pl.euronews.com/culture/2026/03 ... am-oscarow

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6294 Post autor: Adam » pn mar 16, 2026 20:13 pm

Wawrzyniec pisze:
pn mar 16, 2026 19:34 pm
Ale wiele zapomina, że przed tym tekstem głosy zostały już oddane.
nie żebym bronił tego narcyza i bufona, ALE..
"tą" rozmowę Szalameta z Mefju wyemitowano 22 lutego, a głosowanie na Oscary zostało zamknięte 5 marca.
Tak, pewnie 90% ludzi zagłosowało przed 22 lutym, ale na pewno byli tacy, którzy czekali do ostatniej chwili (jak np. David Arnold, który się pochwalił screenem ekranu w ostatni dzień) - więc część osób jednak mogło zagłosować pod wpływem aferki operowej.
NO CD = NO SALE

ODPOWIEDZ