Megalopolis (2024) - Osvaldo Golijov
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Re: Megalopolis (2024) - Osvaldo Golijov
Buffalo Bill w Milczeniu owiec też się przebierał za babę, jakoś nie wydaje mi się, by z tych powodów ktokolwiek szufladkował film jako prawicowy lub lewicowy.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Bo to jest perspektywa jak to się odczytuje. Zresztą sam Coppola powiedzisl,że zatrudnił Republikanina Voighta i Demokratkę Aubrey Plaza, aby walczyć z podziałami. I mówił, że dawniej podczas kręcenia filmów nie patrzono kto na kogo głosuje, tylko wybierano odpowiednie osoby i brano się do roboty.
I może to naiwność Coppoli, która też objawia się w tym filmie i idei, że Utopia jest możliwa Ale nie jest w tym nic złego, a wręcz przeciwnie.
A postać Shi można różnie odczytywać. Niekoniecznie jako reprezentanta LGTBQ+, bo nim nie jest. A bardziej to alegoria do zepsutych rzymskich senatorów. Plus jego późniejsza kampania i gromadzenie mas ma coś z Donalda Trumpa i Make America Great Again. A końcówka to nawet nawiązania do Mussoliniego.
Na pewno Coppola nie bawi się w tu są Demokraci, a tam Republikanie.
I może to naiwność Coppoli, która też objawia się w tym filmie i idei, że Utopia jest możliwa Ale nie jest w tym nic złego, a wręcz przeciwnie.
A postać Shi można różnie odczytywać. Niekoniecznie jako reprezentanta LGTBQ+, bo nim nie jest. A bardziej to alegoria do zepsutych rzymskich senatorów. Plus jego późniejsza kampania i gromadzenie mas ma coś z Donalda Trumpa i Make America Great Again. A końcówka to nawet nawiązania do Mussoliniego.
Na pewno Coppola nie bawi się w tu są Demokraci, a tam Republikanie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
Coppola zrobił film komentujący sytuację geopolityczną z jego amerykańskiego punktu widzenia. Nie można przejść bez komenatrzy politycznych. Pod koniec wstawki dokumentalne z Hitlerem i zgliszczami WTC prowokują do oceny przez pyzmat podziałów ideologicznych. Dla tego ten tytuł jest dla niego ważny i zrobiony niezależnie za własne pieniądze.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Oczywiście, że to główne spojrzenie na Amerykę i wielu krytykuje Coppolę, za naiwność i to, że w ostateczności film ma bardzo pozytywne przesłanie. Ale też oto Coppoli chodziło, gdzie mając taki wiek, jak i ma, woli patrzeć pozytywnie w przyszłość.
W tym momencie Adam wyszedł z kina:
youtu.be/EIgXb7YOLOM
W tym momencie Adam wyszedł z kina:
youtu.be/EIgXb7YOLOM
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Ale to jest dziwne.
Swoją drogą Coppoli to mógłby ktoś powiedzieć, że jest XXI wiek i technika kręcenia filmów nie musi wyglądać jak za czasów Chaplina. Nie wiem na co in te pierdyliardy swoich dolarów wydał, jak tego typu sceny to paru amatorów dałoby radę w garażu sklecić i gorzej by nie wyglądały, może nawet dialogi byłyby lepsze.
Swoją drogą Coppoli to mógłby ktoś powiedzieć, że jest XXI wiek i technika kręcenia filmów nie musi wyglądać jak za czasów Chaplina. Nie wiem na co in te pierdyliardy swoich dolarów wydał, jak tego typu sceny to paru amatorów dałoby radę w garażu sklecić i gorzej by nie wyglądały, może nawet dialogi byłyby lepsze.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
Zaiste, dziwny film. Jakbym oglądał 140-minutowe przedstawienie studenckiego kółka teatralnego biorącego w obroty literaturę klasyczną. Za oryginalność na pewno się należy uwaga i szacun, ale nie dziwi z drugiej strony totalna porażka komercyjna.
Rzecz dla koneserów.
A muzyka w filmie robi po prostu swoje. Raczej na albumie bardziej mi się w ucho rzucała.
Rzecz dla koneserów.
A muzyka w filmie robi po prostu swoje. Raczej na albumie bardziej mi się w ucho rzucała.