John Williams - Star Wars: The Force Awakens (2015)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: John Williams - Star Wars: The Force Awakens (2015)

#451 Post autor: hp_gof » pt gru 18, 2015 13:18 pm

Na spotify też jest dostępna muzyka za darmo, a jednak wytwórnie decydują się ją tam wypuścić, a ludzie i tak płyty kupują ;) Druga kwestia - gdyby Disney nie opublikował tego legalnie na youtubie, to i tak ludzie by to wrzucali nielegalnie. Jednak przy legalnym wrzuceniu Disney może przynajmniej częściowo zarobić na reklamach ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#452 Post autor: lis23 » pt gru 18, 2015 13:19 pm

Zakupiłem soundtrack - Super Deluxe Edition - w Empiku w Katowicach mieli jedną sztukę, reszta to polska wersja, tej pośredniej nie ma.
Wydanie całkiem ok: na wierzchu jest tekturka, z której ciężko jest wyjąć całość ;0 ale potem jest już lepiej.
Główna płyta wygląda jak niektóre klasyczne albumy Roda Stewarta, np. " Atlantic Crossing ' lun " Going Back " Phila Collinsa ( obie w wersji Deluxe ), tylko jest cieńsza. Całość rozkłada się, w środku jest grafika przedstawiająca Sokoła uciekającego przed myśliwcami TIE. Płytę wyciąga się normalnie, nie jest to koperta jak w " Hobbitach ". W kieszeni jest książeczka oraz dwie tak jakby pocztówki.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

hp_gof

#453 Post autor: hp_gof » pt gru 18, 2015 13:19 pm

Wrzuć zdjęęęęęęęęęęcia :)

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#454 Post autor: Agent » pt gru 18, 2015 13:24 pm

Przesłuchałem całość na płycie jak i w czasie sensu w kinie.
Muzyka na bardzo wysokim poziomie. W końcu to John Williams. Filmowi jak i samej muzyce bardzo blisko do E4 Nowej Nadziei.
Jednak jest to najsłabszy soundtrack ze wszystkich 7 filmów. Mimo, że na seansie bawiłem się świetnie i cały czas z uśmiechem na ustach odkrywałem nowe wątki fabuły, to jednak było czuć, że brakuje tutaj Lucasa (pod względem wizualnym przy większości scen - szczególnie bitewnych). Tam gdzie prequele zawodziły (dialogi, chemia między postaciami głównymi), E7 góruje, no i odwrotnie, tam gdzie E7 zawodzi (muzyka, klimat scen, szczególnie bitewnych, emocje przy scenach), tam prequele górują dla mnie.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#455 Post autor: lis23 » pt gru 18, 2015 13:33 pm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#456 Post autor: Ghostek » pt gru 18, 2015 13:36 pm

Eeee... 80zł...eeee....kawał tektury i 2 karteczki...eee... to ja już wolę polski shit za 38 :/
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#457 Post autor: lis23 » pt gru 18, 2015 13:38 pm

W salonie 90 zł ;)
Sorry, ale ta polska wersja to potwarz dla wszystkich, którzy posiadają poprzednie sześć soundtracków w oryginalnej wersji. Poza tym, EIV - VI mam w tekturkach, więc jest podobnie ;)

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#458 Post autor: Ghostek » pt gru 18, 2015 13:40 pm

Dla mnie 90zł to potwarz za taki bubel.
Sorki, ale swojego czasu za 90zł kupowało się Indiana Jones: The Soundtracks Collection - 4 rozszerzone score'y w digipacku + bonusowy dysk i w chuj innych atrakcji.
Obrazek

hp_gof

#459 Post autor: hp_gof » pt gru 18, 2015 13:43 pm

A co jest w książeczce? Ile ma stron? Możesz wrzucić zdjęcia? Są jakieś liner notes? :mrgreen:
Nad wypaśnymi wydaniami będę się zastanawiał za rok, przy Rogue One :P Natomiast jeżeli ten zwykły digipack wygląda tak samo jak ten, tylko bez kart, to moim zdaniem byłby on optymalnym wydaniem - bo po angielsku i w nieco ładniejszym opakowaniu niż zwykły plastik, choć ja tam normalnie wolę jewely od digipacków :P No i w takiej mniej więcej rozsądnej soundtrackowej cenie 60 zł. 80-90 zł to jest gruba przesaaaaada. W ogóle jest mi smutno, że wytwórnie mają tendencję do robienia wydań deluxe bez dodatkowej muzyki :( Tylko się płaci za jakiś dodatkowy papier grubą kasę :(

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#460 Post autor: Ghostek » pt gru 18, 2015 13:47 pm

Nie, no to jest cały Disney. Wypychają ten sam produkt ino w innym opakowaniu za dwa razy więcej. Idę o zakład, że książeczka absolutnie niczym się nie różni w Deluxe jak i polskim regularu. Czyli de facto te 50 zł dopłacasz do kartoników. Żenada...
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#461 Post autor: lis23 » pt gru 18, 2015 13:53 pm

hp_gof pisze:A co jest w książeczce? Ile ma stron? Możesz wrzucić zdjęcia? Są jakieś liner notes? :mrgreen:
Nad wypaśnymi wydaniami będę się zastanawiał za rok, przy Rogue One :P Natomiast jeżeli ten zwykły digipack wygląda tak samo jak ten, tylko bez kart, to moim zdaniem byłby on optymalnym wydaniem - bo po angielsku i w nieco ładniejszym opakowaniu niż zwykły plastik, choć ja tam normalnie wolę jewely od digipacków :P No i w takiej mniej więcej rozsądnej soundtrackowej cenie 60 zł. 80-90 zł to jest gruba przesaaaaada. W ogóle jest mi smutno, że wytwórnie mają tendencję do robienia wydań deluxe bez dodatkowej muzyki :( Tylko się płaci za jakiś dodatkowy papier grubą kasę :(
W książeczce są przede wszystkim zdjęcia z filmu, nie ma nic z sesji nagraniowej, spisu członków orkiestry ( jak w " Czarownicy " Howarda ), itp. Sam chciałem kupić wydanie z angielską okładką ale nigdzie go nie ma, jest tylko to polskie, więc musiałem przepłacić.
Z ciekawostek: Daniel Craig gra Szturmowca ;)

Awatar użytkownika
galljaronim
John Powell

#462 Post autor: galljaronim » pt gru 18, 2015 14:34 pm

hp_gof

#463 Post autor: hp_gof » pt gru 18, 2015 14:50 pm

Tak wygląda z zewnątrz zwykły deluxe:
Spoiler:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#464 Post autor: lis23 » pt gru 18, 2015 14:53 pm

Ten zwykły Deluxe jest w tekturce?
Ale na Filmwebie płacz i hejt; " gwałt na kinie ", " tragedia ", " chciałbym usunąć ten film z pamięci ", itp. ;)
Heh, ktoś tu pisał, że Disney tylko wyciska kasę z fanów ale Disney nie jest najgorszy - dzisiaj ukazał się album z naklejkami w którym mamy zdjęcia z " Przebudzenia Mocy " oraz z klasycznej trylogii. Tyle, że naklejki do najnowszego filmu pojawią się w sprzedaży w ... lutym przyszłego roku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ... :cry: :?
Dodam jeszcze, że powieść bazująca na fabule filmu pojawi się w Polsce w maju ;)

Templar

#465 Post autor: Templar » pt gru 18, 2015 15:52 pm

Dzięki lisu za zdjęcia, chciałem zobaczyć w salonie, ale w tych warszawskich Empikach chyba nie mają, niby 1 sztuka jest w systemie, ale nikt nie może znaleźć, a jak babka szukała dla mnie to jeszcze 2 osoby się o to pytały :D No i nadal nie wysłali mojego zamówienia z empik.com, trochę sobie poczekam :( Wydanie bardzo ładne jak tak patrzę po zdjęciach, zdecydowanie wolę dopłacić do tego super deluxe'a i niż kupić ten szrot w jewelu.

ODPOWIEDZ