How To Train Your Dragon - John Powell

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Oliver
Szofer w RCP

Re: How To Train Your Dragon - John Powell

#136 Post autor: Oliver » śr kwie 16, 2014 11:49 am

Tak jak wspomniałem w wątku poświęconym kompozytorom moje dwa ulubione prace Johna Powella to The Bourne Ultimatum i Paycheck. Dlaczego nie How To Train Your Dragon? Pomijając mój stosunek do gatunku animacji, który w niczym nie zaskakuje muzyka do Smoka choc jest piękna i urzekająca w swojej prostocie to jednak cierpi na nadekspresyjne dozowanie emocjonalnością. Nie podobają mi się takie narzucające tematy, które w swoim nadmiernym stosowaniu bardzo przytłaczają zarówno film jak i album. Zwłaszcza od strony lirycznej a nie akcji jest tego kolosalnie dużo i są to w dużej mierze niebezpieczne wędrówki w strone kiczu i gdyby nie fakt, że Powell ma ogromne doświadczenie kompozytorskie to nie byłoby żadnego poruszenia. Nie podoba mi się to jak przebiega kariera anglika. Animacje,animacje,animacje i gdzie tu mamy jakieś wyzwania? W animacjach Powell nie ma konkurencji to fakt, ale w muzyce akcji jestem pewny, że stac go na to, żeby pomagierzy Zimmera dostali świra i osrali się swoją powtarzalnością i natrętnym kopiowaniem Zimmera bo można się już zrzygac.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#137 Post autor: qnebra » śr kwie 16, 2014 12:01 pm

Oliver pisze:Nie podoba mi się to jak przebiega kariera anglika. Animacje,animacje,animacje i gdzie tu mamy jakieś wyzwania? W animacjach Powell nie ma konkurencji to fakt, ale w muzyce akcji jestem pewny, że stać go na to, żeby pomagierzy Zimmera dostali świra i osrali się swoją powtarzalnością i natrętnym kopiowaniem Zimmera bo można się już zrzygać.
Styl Zimmerowski jest obecnie w modzie po prostu, a do animacji po prostu jeszcze nie doszedł, albo go tak nie słychać jak w filmach nieanimowanych. Powell znalazł sobie swoją własną, wygodną i komfortową niszę w której siedzi. Natomiast co do tej powtarzalności i kopiowania to uważam, że gdyby ktoś zdecydował się napisać do filmu oprawę w stylu a'la Matrix (wiemy co tam było, zwłaszcza Rewolucje) to wyleciałby ze stanowiska kompozytora szybciej niż zdążyłby powiedzieć "Jan Sebastian Bach". Następnie zastąpiliby go kimś z RCP.

Oliver
Szofer w RCP

#138 Post autor: Oliver » śr kwie 16, 2014 12:18 pm

Ja nawet lubię jak John Powell jest brudny i przy tym bardzo konkretny stosując w sumie troche napuszone,ale mocarne rozwiązania orkiestracyjne z niebanalną elektroniką, która nie przeszkadza a intryguje tak jak w Green Zone. Takie nawet rozwiązania perkusyjne potrafią słuchacza zmieśc z powierzchni ziemii a te popierdywania Jackmana jak w 'Captain Phillips' to wybacz, ale aż żal dupe ściska.

Awatar użytkownika
Cisek
Asystent orkiestratora

#139 Post autor: Cisek » wt kwie 22, 2014 16:02 pm

Yahoo udostępniło pierwsze 5 minut drugiego Smoka. Nie ma tam żadnych większych odkryć, jest temat z pierwszej części + przyjemna piosenka w klimatach Owl City.

https://www.youtube.com/watch?v=EBMXCA21usQ
Obrazek

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#140 Post autor: qnebra » wt kwie 22, 2014 16:59 pm

No i co by tu napisać o tym fragmencie. Jeżeli chodzi o jakość animacji i grafiki to się znacznie poprawiła w porównaniu z pierwszą częścią. Wszystko ostre jak żyleta. Muzycznie natomiast mamy kontynuację i powtórkę z rozrywki. Powell to wiadomo zrobi to co Powell, nawet piosenki są zbliżone do pierwszej części.

Fajne są te waltornie na początku.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#141 Post autor: DanielosVK » wt kwie 22, 2014 19:29 pm

E, ten lot na smoku miał taki potencjał muzyczny, a wrzucili jakąś piosenkową popierdółkę.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#142 Post autor: Mystery » wt kwie 22, 2014 20:15 pm

Nie dawno wypływały zdjęcia z sesji nagraniowej, a tu już mamy gotowy klip z podłożoną muzą? Wątpię by to była już ostateczna wersja jaką będziemy mieli w filmie, a jak tak jest, to na tle prologu z pierwszego filmu ("This is Berk") wypada to średnio. Co do samego scoru z How To Train Your Dragon 2, to jakby Powell odświeżył i usprawnił swój materiał, tak samo jak uczynił to w stosunku do swoich poprzedników w Rio 2 czy Kung Fu Panda 2 to byłbym bardzo zadowolony.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#143 Post autor: qnebra » wt kwie 22, 2014 20:49 pm

DanielosVK pisze:E, ten lot na smoku miał taki potencjał muzyczny, a wrzucili jakąś piosenkową popierdółkę.
Sądzę, że ten lot dostanie coś w stylu "Test Drive" z pierwszej części. Pewnie jak większość na tym forum. Natomiast piosenka wyląduje w napisach i na końcu soundtracku.

Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

#144 Post autor: filold » wt kwie 22, 2014 22:45 pm

Też się poczułem zawiedziony, jak usłyszałem tę piosenkę w scenie lotu, ale zakładam, że to nie jest jeszcze wersja finalna, bo gryzie się to za bardzo z tym co słyszeliśmy w pierwszej części, a nie posądzam twórców o taki strzał w stopę oraz nie pasowało mi o gwałtowne przejście od sceny lotu do sceny na klifie.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#145 Post autor: Kaonashi » wt kwie 22, 2014 23:38 pm

Mystery pisze:Co do samego scoru z How To Train Your Dragon 2, to jakby Powell odświeżył i usprawnił swój materiał, tak samo jak uczynił to w stosunku do swoich poprzedników w Rio 2 czy Kung Fu Panda 2 to byłbym bardzo zadowolony.
Mógłby się zająć czymś innym, a nie odgrzewać kotlety.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#146 Post autor: Adam » ndz maja 04, 2014 16:52 pm

#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#147 Post autor: Mystery » pt maja 16, 2014 18:44 pm

Obrazek

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#148 Post autor: WhiteHussar » pt maja 16, 2014 20:10 pm

Jak będzie choć trochę tak dobra jak z pierwszej części to podziw ...

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#149 Post autor: Wawrzyniec » sob maja 17, 2014 07:21 am

Są i dokładne czasy:

1. Dragon Racing (4:34)
2. Together We Map The World (2:19)
3. Hiccup The Chief - Drago's Coming (4:44)
4. Toothless Lost (3:28)
5. Should I Know You (1:56)
6. Valka's Dragon Sanctuary (3:19)
7. Losing Mom - Meet The Good Alpha (3:24)
8. Meet Drago (4:26)
9. Stoick Finds Beauty (2:33)
10. Flying With Mother (2:49)
11. For The Dancing And The Dreaming - Gerard Butler, Craig Ferguson & Mary Jane Wells (3:06)
12. Battle Of The Bewilderbeast (6:26)
13. Hiccup Confronts Drago (4:06)
14. Stoick Saves Hiccup (2:23)
15. Stoick's Ship (3:48)
16. Alpha Comes To Berk (2:20)
17. Toothless Found (3:46)
18. Two New Alphas (6:06)
19. Where No One Goes - Jónsi (2:44)

Dwa całe utwory do przesłuchania:

https://soundcloud.com/relativitymusicg ... less-found

https://soundcloud.com/relativitymusicg ... new-alphas

Plus klip z filmu, który wnioskuje na płycie to utwór "Valka's Dragon Sanctuary":
Dla tych, dla których już trailer za dużo zdradzał i za dużo atrakcji kradł, odradzam do odpalania tego clipu:

http://www.youtube.com/watch?v=aUYiJE-bNbI

Na razie wszystko zapowiada się dobrze.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Oliver
Szofer w RCP

#150 Post autor: Oliver » sob maja 17, 2014 07:51 am

Dziękujemy Wawrzek za cenne informacje :wink:
Powinno byc okej, ale cudów raczej nie będzie. John Powell mógłby skomponowac muzyke do Spider-Mana zamiast Zimmer i nikt by się nie obraził a wynik końcowy mógłby nawet usatysfakcjonowac. Niestety okularnik woli odgrzewac kotlety i trochę doprawic szczyptą celtyckiej szałwi. Muzyka do Smoka jest tak kultowa, że niedługo znowu przed supermarketem będzie koncert. W między czasie Pascal Poprostu Gotuj nam rybke z gotowanymi warzywami przyrządzi.

ODPOWIEDZ