Hans Zimmer - The Amazing Spider-Man 2 (2014)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Oliver
Szofer w RCP

Re: Hans Zimmer - The Amazing Spider-Man 2 (2014)

#466 Post autor: Oliver » czw kwie 24, 2014 00:42 am

Ja tylko przypomnę to co Ghostek zauważył już kilka lat temu. W ''X-Men First Class'' Jackmana też mamy dubstep jeżeli tropimy coś o zbliżonej stylistyce. Jest jeden czy dwa utwory w TASM 2 o bardzo zbliżonej intonacji do tego co Jackman zrobił w X-Menie.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#467 Post autor: Paweł Stroiński » czw kwie 24, 2014 00:45 am

"Bardzo" zbliżonej bym nie powiedział :)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#468 Post autor: Wojteł » czw kwie 24, 2014 03:38 am

Super, siedziałem dzisiaj z 8 h przed finale i Fruity Loops, wchodzę na forum żeby już na to cholerstwo nie patrzeć a tu Tomek jakieś tutoriale z FLem wkleja :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#469 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 24, 2014 12:23 pm

Na wstępie chciałbym podziękować Tomkowi, za wyjaśnienie. Teraz wiem o dubstepie, więcej niż chciałem wiedzieć ;)
Paweł Stroiński pisze:Po części zaczynam rozumieć, dlaczego na zachodzie ten score tak przypadł do gustu i, być może, dlaczego tobie nie: Hans osadził ten score w bardzo tradycyjnej strukturze, choć film tutaj pokaże to dużo lepiej niż którykolwiek z albumów. Mamy więc z jednej strony najbliższy score takiemu, jakiego by chcieli tradycjonaliści, zawierający jednak dość odwagi i eksperymentów, by docenić kreatywne zapędy kompozytora.
No może, ale czy tylko dlatego, że niby to score tradycyjny to mi się nie podoba. Sam nie wiem i też nie chcę, akurat na "Spidermanie 2" sobie głowy łamać. A wiadomo, że wszystko zweryfikuje film, który jak na razie zapowiada się trochę jak "Batman i Robin" wśród Spidermanów.
Paweł Stroiński pisze: Jasne, nie można nie doceniać Magnificent Six, ale tutaj nie będę powtarzał słów reżysera, który doskonale opisuje, kto co zrobił w książeczce. Generalne idee były Zimmera, ale każdy dołożył od siebie cegiełkę.
Aha, czyli dlatego scrobblujesz ten score wyłącznie jako Hans Zimmer, pomijając Maginifecent Six. :P

A co do lisa to wiadomo, że są tu ciekawe fragmenty, niektóre nawet dobre i ostatni utwór, akurat powinien się jemu spodobać. Ale też nie uważam, że te fragmenty prezentują aż tak wysoki poziom, aby nagle ktoś zapomniał o całej reszcie. Tym bardziej, że wiadomo elektronika była i Hornera, ale była też zapewne pokaźniejsza orkiestra i chyba tego brakuje lisowi. A zamiast tego mamy już wspomniany band.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#470 Post autor: Paweł Stroiński » czw kwie 24, 2014 12:26 pm

Orkiestra w Spidermanie Hansa jest bardzo pokaźna. Naliczyłem ponad 110 osób. I jest pełny skład, razem z drewnem.

To, jak scrobbluje mi się Spiderman trzeba zrzucić na tagi Spotify. Ale tak to już jest... Według Spotify kompozytorem muzyki do Ostatniego samuraja jest Ostatni samuraj :mrgreen:

O score'ach, gdzie jako kompozytor widnieje... dyrygent, nie wspomnę.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#471 Post autor: lis23 » czw kwie 24, 2014 14:26 pm

Wawrzyniec pisze: A wiadomo, że wszystko zweryfikuje film, który jak na razie zapowiada się trochę jak "Batman i Robin" wśród Spidermanów.
Nie przesadzałbym, "B&R" praktycznie nie ma fabuły, nie ma ciekawych postaci - tutaj wadą jest ponoć skupienie się na Peterze i Gwen i na ich normalnym, codziennym życiu, a to ma niewiele wspólnego z Batmanem z drugiej połowy lat 90-tych a jeżeli już to niektórym nie podoba się wygląd Electro, którego porównują do Mr. Freze - i tyle nawiązań do"B&R".

A co do muzyki to będzie to jeden z nielicznych momentów, gdy muzyka będzie mi podczas seansu przeszkadzać - parę minut temu rozmawiałem ze znajomym, który nie lubi jak w filmach, np. o superbohaterach puszcza się w tle muzykę współczesną, współczesne piosenki, puściłem mu "My Enemy", nie był zachwycony, podobnie jak ja, mimo że muzykę Zimmera lubi ale nie taką ;).
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#472 Post autor: Ghostek » czw kwie 24, 2014 14:42 pm

Lisu sieje dramat, a jak przyjdzie co do czego, to będzie z rozdziawioną paszczą chłonął cały film, łącznie ze sferą audytywną.
Nie pompujcie balona hejtu przed obejrzeniem, proszę was. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#473 Post autor: Mystery » czw kwie 24, 2014 18:06 pm

Wawrzyniec pisze:A wiadomo, że wszystko zweryfikuje film, który jak na razie zapowiada się trochę jak "Batman i Robin" wśród Spidermanów.
Bodajże najważniejszy dziennikarz Comic Book Movie właśnie tak nazwał ten film przyznając mu 2/5 :)
http://www.comicbookmovie.com/fansites/ ... s/?a=98240

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#474 Post autor: Paweł Stroiński » czw kwie 24, 2014 18:08 pm

Muszę obejrzeć, żeby uwierzyć, bo w tej chwili nie wyobrażam sobie nic gorszego niż tańczący Tobey Maguire.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#475 Post autor: lis23 » czw kwie 24, 2014 18:15 pm

Trochę dłuższa recka:

http://www.filmweb.pl/reviews/Arachnefi ... wana-15731

recenzentom najbardziej przeszkadza postać Electro potraktowana z humorem:
Tutaj z kolei razi komediowy, slapstickowy niemal ton, w jakim prowadzony jest wątek Maksa Dillona/Electro (Jamie Foxx). Zanim zapanuje on nad elektrycznością, jest fajtłapowatym naukowcem z zaczesem, niemalże ekranowym bliźniakiem "Nutty Professora" Eddiego Murphy’ego. Takich rysowanych grubą, komiczną krechą postaci jest zresztą więcej – choćby wspomniany Rhino czy (kolejny) postrzelony naukowiec, niejaki doktor Kafka.
w sumie, jak można poważnie traktować gościa z piorunami na głowie? (komiksowa wersja Electro) ;)

fajnie że w kolejnej części uniwersum Pająka znowu się poszerzy, pojawi się zapewne Black Cat (którą w czwartej części poprzedniej serii miała grać Hataway) i nasz Pająk nie będzie już osamotniony;).

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#476 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 24, 2014 20:06 pm

"It's my birthday....time to light the candles!"
A niech mnie to rzeczywiście brzmi trochę jak Mister Freeze w wykonaniu Arnolda Schwarzeneggera. Plus patrząc na fotki Giamattiego to może być wesoło. :mrgreen:
lis23 pisze:fajnie że w kolejnej części uniwersum Pająka znowu się poszerzy, pojawi się zapewne Black Cat (którą w czwartej części poprzedniej serii miała grać Hataway)
Hathaway. Cóż całe szczęście, że nic z tego nie wyszło, tym bardziej, że zagrała i tak zdecydowanie ciekawszego i słynniejszego "kociaka". :wink:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#477 Post autor: lis23 » czw kwie 24, 2014 20:18 pm

Wawrzyniec pisze:
Hathaway. Cóż całe szczęście, że nic z tego nie wyszło, tym bardziej, że zagrała i tak zdecydowanie ciekawszego i słynniejszego "kociaka". :wink:
Bo ja wiem?, .tam nawet nie padło imię "Catwoman", więc zagrała co najwyżej Selinę ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#478 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 24, 2014 23:09 pm

Zagrała Selinkę Kyle czyli Catwoman, a więc wszystko jasne. Plus Zimmer skomponował jeszcze piękną muzykę dla niej. Ah to były czasy, kiedy Hans Zimmer komponował wspaniałą muzykę. Rozmarzyłem się i już kończę offtopa.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#479 Post autor: Wojteł » czw kwie 24, 2014 23:14 pm

No, ten cudowny, rozbudowany temat Seliny to śmiało można postawić koło najlepszych dzieł Morricone czy Williamsa :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Oliver
Szofer w RCP

#480 Post autor: Oliver » czw kwie 24, 2014 23:19 pm

Wojtek pisze:No, ten cudowny, rozbudowany temat Seliny to śmiało można postawić koło najlepszych dzieł Morricone czy Williamsa :P
Słaba jest ta suita Seliny. Zajeżdża strasznie synthami. Te suity Zimmera często brzmią jak jakiś szkielet i intonacja jest strasznie niespójna. Nie rozumiem takiego podejścia. Suity mi się jakoś kojarzą z wersją koncertową a u Zimmera to taki koncept do dalszej pracy nad odpwiednim miksem i montażem pod daną scenę filmową. Najłatwiej jest oczywiście ziilustrowac te hollywoodzkie wątki według sprawdzonych reguł.

ODPOWIEDZ