Howard Shore - Hobbit

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

Re: Howard Shore - Hobbit

#2416 Post autor: DanielosVK » śr gru 18, 2013 22:11 pm

W dwóch scenach słychać fragmenty z "Drużyny pierścienia" (przypisane Isengardowi, Mordorowi ), raczej wzięte bezpośrednio.
Eh?
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

hp_gof

#2417 Post autor: hp_gof » śr gru 18, 2013 22:14 pm

Ja pierdzielę, znowu robią kopiuj-wklej z Władcy? :roll: A chociaż w sensownym kontekście? Tzn. pytam się o Isengard, bo go na płycie nie słyszałem, a Mordor się na płycie pojawia, choć nie wykluczam, że w filmie mógł być też chamsko skopiowany ;)
Swoją drogą nikt nie pisze nigdzie o Smaugu, żadne screeny nie wyciekły, jestem zdumiony :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2418 Post autor: Adam » śr gru 18, 2013 22:15 pm

pewnie się ludzie załamali jak zobaczyli że jest podobny do tego z wiedźmina :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#2419 Post autor: DanielosVK » śr gru 18, 2013 22:17 pm

No to nie wiem jak patrzysz, bo internet cały dudni recenzjami pełnymi zachwytu i podziwu dla animacji Smauga, podobnie z resztą jak wszystkich innych efektów specjalnych w filmie. Widać, że jedynkę robili na szybkiego i dopiero w dwójce WETA miała czas wszystko dopiąć na ostatni guzik. No i dobrze.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Pawel P.
Metallica
Kontakt:

#2420 Post autor: Pawel P. » śr gru 18, 2013 22:19 pm

DanielosVK pisze:
W dwóch scenach słychać fragmenty z "Drużyny pierścienia" (przypisane Isengardowi, Mordorowi ), raczej wzięte bezpośrednio.
Eh?
Nie chce mi się teraz sprawdzać dokładnie, po prostu słyszałem fragmenty, których nie ma na płycie, brzmiące identycznie jak w "Drużynie pierścienia". Ale to takie 20-czy 30-sekundowe drobinki.

Awatar użytkownika
Pawel P.
Metallica
Kontakt:

#2421 Post autor: Pawel P. » śr gru 18, 2013 22:20 pm

DanielosVK pisze:No to nie wiem jak patrzysz, bo internet cały dudni recenzjami pełnymi zachwytu i podziwu dla animacji Smauga, podobnie z resztą jak wszystkich innych efektów specjalnych w filmie. Widać, że jedynkę robili na szybkiego i dopiero w dwójce WETA miała czas wszystko dopiąć na ostatni guzik. No i dobrze.
.

Smaug rewelka, efekty też jakby bardziej dopracowane :)

Awatar użytkownika
Piguła
Parkingowy przed studiem nagrań

#2422 Post autor: Piguła » pt gru 20, 2013 21:29 pm

Czternasta część blogasa Jacksona, poświęcona m.in. muzyce do filmu:

http://www.youtube.com/watch?v=tRAbSX1y ... Dg49xoLdF3

hp_gof

#2423 Post autor: hp_gof » pt gru 20, 2013 22:28 pm

Świetny reportaż! Najśmieszniejsze, że więcej tam Pope'a niż Shore'a :mrgreen: Wymieniają kilka tematów, trochę nowych kawałków klipów, ogólnie bardzo mi się podobało. Mam nadzieję, że w przyszłym roku nie dadzą ciała i walną pół godzinny dodatek o muzyce 8)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#2424 Post autor: Marek Łach » ndz gru 22, 2013 12:57 pm

Do tego reportażu dali takie małe tematyczne "best of DoS": zasygnalizowali najlepsze nowe tematy, był fragmenty najlepszych utworów - świetna robota producencka i marketingowa. ;) Chyba niedługo dla odmiany po swoich narzekaniach napiszę posta z tym, co mi się naprawdę podoba u nowego Shore'a. ;)

hp_gof

#2425 Post autor: hp_gof » ndz gru 22, 2013 12:58 pm

No nareszcie! :P

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#2426 Post autor: lis23 » czw gru 26, 2013 01:00 am

W filmie najlepiej sprawuje się Elfi temat i temat miasta na jeziorze, oraz temat Thorina, reszta muzy jest raczej niezauważalna, może prócz momentów z tematami z WP / pierścień, Shire, Mordor /.

Sam film jest fajny, lepszy od jedynki, bliższy klimatem i ukazaniem Śródziemia WP / Bree, Mroczna Puszcza, Esgorath, Erebor, Dol Guldur /, bardzo podobały mi się sceny w High Fells oraz w Dol Guldur, które bardzo przypominały klimat WP, ukazanie się Saurona, świetne - za wady uznaję pobieżne prześlizgnięcie się po wątkach Beorna i Mrocznej Puszczy, której jest za mało, choć z drugiej strony ciężko byłoby wiernie pokazać miesiące tułaczki przez las czy tygodnie ukrywania się Bilba w pałacu Leśnych Elfów, te sceny musiały być zdynamizowane względem książki.
CGI jest lepsze niż w jedynce, przesadzone akrobacje Elfów, Krasnoludów i Orków też przypadły mi do gustu, gdyż lubię jak sekwencje walk są zrealizowane w pomysłowy i efektowny sposób, nawet jeśli fizyka i logika schodzą na drugi plan ;), smok jest świetny, choć scen z jego udziałem jest może trochę za dużo ale dzięki temu możemy zobaczyć Erebor w całej jego krasie, przy której Moria się chowa.
Ogólnie film jest bardzo udany jako film i ponownie, jak w przypadku WP, słaby jako ekranizacja - mimo wszystko, chciałbym kiedyś zobaczyć " normalnego " ' Hobbita ", bez ingerencji w oryginalną fabułę.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

hp_gof

#2427 Post autor: hp_gof » pt gru 27, 2013 17:15 pm

Obejrzałem. Strasznie wkurza mnie, kiedy dźwiękowcy szatkują muzykę w filmie. Wydawało mi się, że najlepszy track albumu Forest River wybrzmi w filmie w swojej okazałości, ale... nie. Nie dość, że zgiełk walki zagłusza muzykę, to muzyka ginie w licznych cięciach i nie czuć płynności, ciągłości, jaka była we Władcy. Najlepiej muzycznie wypada materiał elfów (Beyond the Forest leci po piosence w napisach końcowych; słuchanie tego utworu to był dla mnie powrót do Śródziemia :P ), Smauga, no i motyw Dale powiedzmy. Poza tym, film jest przekombinowany podobnie jak pierwsza część, nawet Smaug przestał mi się w pewnym momencie podobać, jak za bardzo rozdmuchali akcję z nim i krasnoludami. A końcowy cliffhanger był dla mnie zbyt cichy podobnie jak w poprzedniej części. Tauriel na plus. Technologia HFR jak dla mnie przereklamowana, nie widziałem żadnej różnicy między 24 a 48 klatkami. W dodatku mimo 3D obraz wyglądał płasko, jak w telewizji - takie po prostu głupie ujęcia robili. Plus efekty CGI wyglądają sztucznie, jest ich za dużo, tradycyjne efekty z Władcy wypadają dużo lepiej. no to sobie pomarudziłem. Nie dziwię się, że Shore'owi się nie chce, skoro film nie inspiruje. Aczkolwiek nie dłużył mi się jak jedynka. Jest troszkę lepiej :P Czekamy kolejny rok :D

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#2428 Post autor: Marek Łach » sob gru 28, 2013 11:48 am

Ja też już jestem po seansie - na pewno muzyka jest lepiej potraktowana przez Jacksona niż w AUJ, bo zasadniczo płynie bez poważniejszych cięć i debilnego montażu. Faktycznie szkoda Forest River, bo wygląda na to, że Jackson przemontowywał tę sekwencję w nieskończoność i odbiło się to chyba na gotowej muzyce - w filmie brzmi to ewidentnie jak robota montażysty, aczkolwiek w tych fragmentach, gdzie Shore'owi pozwolili grać bez przeszkód brzmi to naprawdę fajnie (choć nie aż tak dobrze, jak się spodziewałem). Trochę zmarnowany jest potencjał Feast of Starlight, bo ten temat "miłosny" ma naprawdę niewielką rolę w filmie (chyba głównie scena uzdrawiania). Nieźle gra Smaug, zwraca pewną uwagę temat Esgaroth; z drugiej strony gdybym nie znał opracowania z jwfan, to dalej nijak bym nie zauważył tematów Beorna, Mrocznej Puszczy, Thranduila czy Barda - dla mnie kompozycyjnie to wciąż pogranicze underscore'u, za lejtmotywiczną funkcją przemawia w ich przypadku tylko umiejscowienie ich w odpowiednich momentach. Ekstra natomiast wypada temat rodu Durina, utrzymuje ostatnią godzinę filmu w balansie, równoważąc Smauga.

Ogólnie muzyka jest funkcjonalna, ale poza tematem rodu Durina nijak nie zachwyca.

hp_gof

#2429 Post autor: hp_gof » sob gru 28, 2013 12:32 pm

Akurat temat Thranduila/elfów/Legolasa jest dość łatwo wykrywalny w filmie. Natomiast tematu Beorna czy Mrocznej Puszczy do tej pory nie łapię :P Motyw Barda wiem, kiedy się pojawia, ale nie potrafiłbym go z pamięci zanucić :P Za to śmiać mi się chciało, jak do akcji wkraczała Tauriel, to zawsze jak obuchem w łeb pojawiał się głośno jej motyw :mrgreen:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#2430 Post autor: Marek Łach » sob gru 28, 2013 12:48 pm

Thranduil i elfy/Legolas to chyba dwa różne tematy - ten drugi rzeczywiście jest bardzo charakterystyczny i ma świetne aranże do scen akcji. ;) Co do Tauriel to prawda, przy czym zdenerwowało mnie to tylko raz:
Spoiler:
Howard i jego łopatologia. ;)

ODPOWIEDZ