Thomas Newman - Saving Mr. Banks (2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Thomas Newman - Saving Mr. Banks (2013)

#16 Post autor: Adam » sob lis 09, 2013 07:30 am

Elfman to za co ma niby dostać? za to że parodiuje sam siebie a jego forma to tylko bolący, marny cień przeszłości? be cool... dajcie już spokój z oftopowaniem Elfmanem przy Newmanie, do czego to doszło :|

Tomcio Njuman nigdy nie obniżył lotów - i taka jest między nimi drobna różnica.. A oscar będzie - za następnego bonda 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#17 Post autor: Marek Łach » sob lis 09, 2013 11:25 am

Jeśli ktoś korzysta z Itunes, to ponoć są już klipy do odsłuchania - życzliwe dusze proszę o podzielenie się wrażeniami. ;)

https://itunes.apple.com/us/album/savin ... d733094919

hp_gof

#18 Post autor: hp_gof » sob lis 09, 2013 12:59 pm

Marek Łach pisze:Jeśli ktoś korzysta z Itunes, to ponoć są już klipy do odsłuchania - życzliwe dusze proszę o podzielenie się wrażeniami. ;)
https://itunes.apple.com/us/album/savin ... d733094919
Typowy Newman. Ja za dużo nie znam jego twórczości, ale momentami słyszę Lemony Snicketa, ale może po prostu Tomek tak ma. Dość energiczny. Miejscami liryczny. Ma szansę wyróżniać się w obrazie i jeśli film będzie sukcesem, to jest szansa na noma. Fajny utwór Mr. Disney :mrgreen: Klip trwa 30 sekund, całość 35 :D
Mrs. P.L. Travers też mi się podoba :) Myślę, że największym problemem tego albumu może być krótki czas trwania utworów... Na pewno pojawią się też głosy, że score jest wtórny albo miejscami plumkający. To My Mother fajnie się rozwija pod koniec klipu :) Oczywiście to są wszystko uwagi po jednokrotnym przesłuchaniu klipów :P Obstawiam, że to jest praca na 3,5, dla większych miłośników Newmana 4 i wyżej. Na pewno nie jest to jakieś objawienie. No w każdym razie ja tego typu muzyki nie wielbię, więc nie wyczekuję jakoś szczególnie tego albumu i nie ma co się opierać na mojej ocenie ;)

Awatar użytkownika
ludi
Gość od wnoszenia fortepianu

#19 Post autor: ludi » sob lis 09, 2013 13:02 pm

Przesłuchane. Sample brzmią wspaniale! Temat w Travers Gott i końcowym Ginty my Love to czysta rekomendacja estetyki Newmana, dynamicznie, multum instrumentów i charakterystyczny błysk, który tylko Tomek ma. Dosyć Peanów. Najbliżej temu albumowi do... trochę Nemo, trochę Seria Zdarzeń, ale jest zróżnicowanie i łatwo wychwycić także nawiązania do Newmana starszego, jeszcze z początku lat 90. Są również tematy rozpoczynające się od delikatnego pianina, za którym podążają spokojne smyczki, czyli taki creme de la creme (Celtic Soul). W zasadzie ciężko wyszukiwać się czegoś nowego w kompozytorze tak utartym stylistycznie. Mimo wszystko ja świeżość słyszę i czekam paskudny miesiąc na całość.

Wracając jeszcze do Elfman vs Newman. To porównanie zupełnie nie trafione, bowiem mało kto w Hollywood ma takie ciśnienie na Oscara jak właśnie Thomas (tradycje, tradycje!). Ale chłop dzielny, doczeka się. Nominacje raczej też w tym roku dostanie, bo cóż to za nominacje bez Newmana.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#20 Post autor: Marek Łach » sob lis 09, 2013 18:40 pm

Dzięki za opinie, trzymam kciuki za to, żeby Newman przystopował trochę z elektronicznymi zabawami i poszedł w swoje orkiestrowe eksperymenty z początku stulecia, bo jakoś bardziej mnie one fascynowały. Też jestem przekonany, że Newman - o ile nie skopał swojej ścieżki - dostanie nominację w tym roku. Trudno na razie wyrokować, ale wobec mizernej konkurencji na razie wydaje się mieć niemałe szanse. :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#21 Post autor: Adam » sob lis 23, 2013 09:17 am

okładka eu:

Obrazek
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#22 Post autor: Marek Łach » sob lis 23, 2013 20:56 pm

Na stronie Disney'a można odsłuchać pierwsze 7 utworów score'u: http://waltdisneystudiosawards.com/#/sa ... anks/music

Stuprocentowy Newman, ze wszystkimi trademarkami ze swoich najlepszych prac obyczajowych. :) Ładniutkie solówki na dęte drewniane - jak w nemwanowskich hiciorach z początków XXI wieku. "Uncle Albert" to typowa dla Thomasa, prześliczna melodia, która kołysze się jak piórko na wietrze (albo reklamówka ;) ). Nawiązań do epoki nie stwierdzono. Generalnie jak ktoś tęsknił za Newmanem z czasów Angels/Nemo/Road to Perdition, to Mr. Banks zapowiada się na wielki powrót do tej estetyki. Jeśli całość utrzyma ten poziom, to będę kibicował Tomkowi w lutym.

A tutaj od 2:39 Nemwan dyryguje na sesji nagraniowej: http://www.youtube.com/watch?v=G9zHrrHBNEM

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#23 Post autor: Paweł Stroiński » sob lis 23, 2013 22:00 pm

Zapowiada się przepięknie :)

Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

#24 Post autor: ravaell » sob lis 23, 2013 22:24 pm

Typowy Newman ze wszystkim, co u niego najlepsze, nie za bardzo w moim stylu, ale takie Walking Bus jest po prostu przepiękne. Oj, chyba trzeba będzie zmienić tomkowe top10 :wink:

Zobaczymy, jak to będzie z nominacją. Sam film jest dość przeciętnie oceniany jak na tematykę iście oscarową, a też pojawiały się głosy, że muzyka nie za dobrze filmowi służy.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#25 Post autor: Wawrzyniec » wt lis 26, 2013 15:45 pm

Oj, chyba pospieszyliśmy się z tym TOP10 Thomasa Newmana, gdyż nie wiem czy nie szykuje się dobry kandydat do takiej listy. A coś czuję, że i nominacja do Globu i Oscara może się trafić. Czekam z wielką ciekawością. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#26 Post autor: Marek Łach » sob lis 30, 2013 12:37 pm

Na spotify już jest.

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#27 Post autor: bladerunner22 » sob lis 30, 2013 14:54 pm

Marek Łach pisze:Na spotify już jest.
Ty też kradniesz ?

co z etyką law? :P
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#28 Post autor: Paweł Stroiński » sob lis 30, 2013 14:57 pm

Spotify jest w pełni legalne.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#29 Post autor: Kaonashi » sob lis 30, 2013 19:39 pm

Miło się słucha, ale niczego szczególnego w tej muzyce się nie doszukałem.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#30 Post autor: Adam » sob lis 30, 2013 19:53 pm

bo to Newman? też mi nowośc :P
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ