Kupno płyt na Allegro

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

Re: Kupno płyt na Allegro

#2 Post autor: kiedyśgrześ » ndz lip 01, 2012 22:39 pm

Różnie, w tej chwili już nie polecam, w ciągu ostatniego roku namnożyło się na allegro pseudosprzedawców sprzedających szrot, loteria :evil:
Obrazek

Awatar użytkownika
Dexter
Kserujący nuty

#3 Post autor: Dexter » pn lip 02, 2012 00:23 am

Ja wyznaję zasadę, że nie kupuję u kogoś, komu nie chce się zrobić zdjęć przedmiotu (przód + środek + ewentualnie tył), tylko zamiast tego wstawia obrazki z Internetu. Poza tym oczywiście warto poszperać w komentarzach, by znaleźć opinie innych kupujących u danego sprzedawcy.
Dość trochę płyt dorwałem jako używki z Allegro (np. Nixona Williamsa), raczej nigdy się na tym nie przejechałem. Jasne, czasem zdarzały się ryski, ale chyba zawsze było to zaznaczone w opisie aukcji, a że ceny potrafią być naprawdę atrakcyjne, no to jakoś parę zarysowań przeżyję ;)

Templar

#4 Post autor: Templar » pn lip 02, 2012 00:51 am

Dexter pisze:Ja wyznaję zasadę, że nie kupuję u kogoś, komu nie chce się zrobić zdjęć przedmiotu
Jak oferta dobra to proszę sprzedawcę o zdjęcia w dobrej jakości, zazwyczaj bez problemu przysyłają mi prosto z aparatu w wysokiej rozdzielczości, także każdą ewentualną ryskę widać :D

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#5 Post autor: kiedyśgrześ » pn lip 02, 2012 00:58 am

Póty opis mówi, że są rysy i są rysy nie ma problemu, gdy opis mówi stan bardzo dobry, a płyta wygląda jak zużyta podstawka pod piwo wtedy jest problem :P Moim zdaniem na Allegro ostatnimi czasy zrobiło się polaczkowo, oczywiście to moja subiektywna opinia :P
Templar pisze:Jak oferta dobra to proszę sprzedawcę o zdjęcia w dobrej jakości, zazwyczaj bez problemu przysyłają mi prosto z aparatu w wysokiej rozdzielczości, także każdą ewentualną ryskę widać :D
No opanuj się Templar, ile to się trzeba najebać z tymi fotkami odblaskowych powierzchni (jeśli chodzi Ci o CD rzecz jasna) :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Dexter
Kserujący nuty

#6 Post autor: Dexter » pn lip 02, 2012 10:07 am

Templar pisze: Jak oferta dobra to proszę sprzedawcę o zdjęcia w dobrej jakości, zazwyczaj bez problemu przysyłają mi prosto z aparatu w wysokiej rozdzielczości, także każdą ewentualną ryskę widać :D
No to wiadomo, ale jak ktoś pisze 'sprzedam muzykę z Mrocznego rycerza, stan dobry' i wkleja obrazek z neta i to jest cały opis aukcji, to od razu wygląda podejrzanie :D ;)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#7 Post autor: Bucholc Krok » pn lip 02, 2012 12:13 pm

kiedyśgrześ pisze:Moim zdaniem na Allegro ostatnimi czasy zrobiło się polaczkowo, oczywiście to moja subiektywna opinia :P
Zawsze tak było, tylko teraz jest więcej. Jak płyta jest w "folii" to też trzeba dopytywać, jeśli sprzedawca ma mało komentarzy. Słyszałem o przypadku, że gość dostał płytę w folii, ale śniadaniowej. :roll: Jest w folii? Jest. O każdy element trzeba pytać. Piszą "nówka", a później się okazuje, że niby nówka, ale otwarta, bo gość chciał sobie pooglądać, ale "broń Boże" nie używał. :roll:
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#8 Post autor: Adam » pn lip 02, 2012 14:00 pm

Bucholc i jego problemy :P jak się łasi na okazję od przypadkowych userów którzy niewiedzą co mają to potem tak jest :) sprawdzony i znany allegrowicz wała nie zrobi. a od innych się nie kupuje chocby nie wiem jakie góry obiecywali i tyle.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#9 Post autor: Bucholc Krok » pn lip 02, 2012 15:43 pm

Od przypadkowych userów to właśnie można wyszarpać rarytasa za grosze. Oczywiście trzeba uważać.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Mefisto

#10 Post autor: Mefisto » pn lip 02, 2012 16:21 pm

Zdjęcia, nie zdjęcia - przede wszystkim trzeba lukać w profil sprzedającego: co i jak sprzedaje, ile i jakich ma komentarzy, zwłaszcza w ostatnich miesiącach (bo czasem bywa i tak, że początkowo dobry sprzedawca przechodzi nagły kryzys albo zalicza większą wpadkę). Generalnie jednak, to przy procencie wyższym jak 95% można spokojnie brać i bez fot. Oczywiście uprzednio warto dokładnie przeczytać opis, ewentualnie wystosować do sprzedawcy maila, jeśli tenże nas nie satysfakcjonuje lub mamy wątpliwości. Suma sumarum, allegro jednak nie boli i większego strachu nie ma - choć osobiście cdki bardziej opłaca się kupować na ebayu, gdyż i ceny i często sprzedawcy są przystępniejsi (ino paypal wymagany, ale co to za problem dla takiego dużego chłopca? :P ).

EDIT:
a artur888 osobiście polecam - kupiłem u niego swego czasu sporo płyt, wszystkie w stanie co najmniej dobrym (nawet z kolekcjonerskiego punktu widzenia), aczkolwiek zawsze był odbiór osobisty, więc nie ręczę za wysyłkę, bo z niej nie korzystałem

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#11 Post autor: lis23 » pn lip 02, 2012 21:08 pm

Heh, zniechęciliście mnie trochę do kupowania na Allegro, przynajmniej używek ;)
a czy " Braveheart " w tej cenie w Empiku się opłaca?:

http://www.empik.com/breaveheart-london ... 1,muzyka-p
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#12 Post autor: Adam » pn lip 02, 2012 22:00 pm

nie. w media markt leży po 32,99.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#13 Post autor: Bucholc Krok » wt lip 03, 2012 10:01 am

lis23 pisze:a czy " Braveheart " w tej cenie w Empiku się opłaca?:
http://www.empik.com/breaveheart-london ... 1,muzyka-p
Ściągnij pan flaka. 30zł pod płotem nie leży. 8)

ODPOWIEDZ