A Better Life - Alexandre Desplat
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Re: A Better Life - Alexandre Desplat
Ja pamiętam, że tam chyba jacyś Latinos grali i dali piosenkę, ale więcej nie pamiętam.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Arthur
- Nominacja do odkrycia roku
A Better Life= Traffic
reszta do zapomnienia.

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer
Właśnie obejrzałem film. Nie najgorszy, ale nie taki, żeby się przesadnie zachwycać. To jest score trzech utworów: A Better Life, Traffic i Coming Home. I w sumie zarówno na płycie jak i w samym filmie tylko te trzy utwory zwracają na siebie uwagę. W filmie jest dużo hiszpańskich/latynoamerykańskich piosenek - od ludowych po hip-hop, co w pewnych momentach spycha score na dalszy plan, bo nie ma go aż tak dużo niestety.
No i nie mogę wyjść z podziwu, z jaką matematyczną precyzją Desplat podkłada muzykę pod sceny - w wielu przypadkach koniec danego ujęcia jest świetnie zsynchronizowany z przejściem jednego fragmentu w drugi (w obrębie jednego utworu). W tej sprawie trzeba Desplatowi oddać szacunek, bo wielokrotnie udowodnił, że potrafi zespolić muzykę i obraz w jedną idealnie uzupełniającą się całość
No i nie mogę wyjść z podziwu, z jaką matematyczną precyzją Desplat podkłada muzykę pod sceny - w wielu przypadkach koniec danego ujęcia jest świetnie zsynchronizowany z przejściem jednego fragmentu w drugi (w obrębie jednego utworu). W tej sprawie trzeba Desplatowi oddać szacunek, bo wielokrotnie udowodnił, że potrafi zespolić muzykę i obraz w jedną idealnie uzupełniającą się całość

- Arthur
Może tak zrobimy jakąś Desplats compilation of 2011.
Dajmy jakieś 10-15 utworów. Propozycje?The Ides of March
A Better Life
La fille du puisatier
The Tree of Life
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
Largo Winch II
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
River + Circles + Motherhood + pół Pottera. To wszystko? 

Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
Cóż za score, Howard Shore.
Czyli poradnik, których utworów słuchać, żeby poczuć esencję tegorocznych prac Desplata, a nie usnąć 
A Better Life: 01. A Better Life, 10. Traffic, 18. Coming Home
La Fille du Puisatier: 01. La Fille du Puisatier, 03. Les Roseaux, 04. Rendez-Vous Manqui
The Tree of Life: 02. Circles, 04. River, 09. Motherhood
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2: 05. Dragon Flight, 09. Statues, 17. Severus and Lily, 19. The Resurrection Stone, 23. Showdown
Largo Winch II: 02. Largo Virtuoso, 04. Malunai, 10. Escape from the Camp
Starałem się wybrać nie tylko moje ulubione utwory, ale przede wszystkim odzwierciedlić w jak najmniejszej ilości utworów bogactwo tematyczne etc., stąd niekoniecznie jestem zadowolony z niektórych wyborów, ale ciężko się zmieścić w 10-15 utworach, dlatego wyszło mi wielkim trudem aż 17

A Better Life: 01. A Better Life, 10. Traffic, 18. Coming Home
La Fille du Puisatier: 01. La Fille du Puisatier, 03. Les Roseaux, 04. Rendez-Vous Manqui
The Tree of Life: 02. Circles, 04. River, 09. Motherhood
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2: 05. Dragon Flight, 09. Statues, 17. Severus and Lily, 19. The Resurrection Stone, 23. Showdown
Largo Winch II: 02. Largo Virtuoso, 04. Malunai, 10. Escape from the Camp
Starałem się wybrać nie tylko moje ulubione utwory, ale przede wszystkim odzwierciedlić w jak najmniejszej ilości utworów bogactwo tematyczne etc., stąd niekoniecznie jestem zadowolony z niektórych wyborów, ale ciężko się zmieścić w 10-15 utworach, dlatego wyszło mi wielkim trudem aż 17

- Arthur
Dodajmy jeszcze jednego Nevilla(możecie wybrać którego) i mamy piękną listę z którą w 100 (tak 100) % się zgadzam
ps. Może Neville the Hero, bo dłuższe i nie ma nawiązki przy końcówce do TGW
Rozumiemy się bez słówCzyli poradnik, których utworów słuchać, żeby poczuć esencję tegorocznych prac Desplata, a nie usnąć
ps. Może Neville the Hero, bo dłuższe i nie ma nawiązki przy końcówce do TGW
Zgoda buduje
Hahahahaha 
Jasne że Neville the Hero jest lepszy! Tu się nie ma co zastanawiać.
Ale szanuję potrzeby innych 

Jasne że Neville the Hero jest lepszy! Tu się nie ma co zastanawiać.
Ta skrócona, esencjonalna lista to dla Ciebie, bo ja słucham wszystkich utworów, Desplat mnie nie usypiaczoug pisze:Rozumiemy się bez słówCzyli poradnik, których utworów słuchać, żeby poczuć esencję tegorocznych prac Desplata, a nie usnąć

- Arthur
Dziękuję za bardzo ładną składankę. Odezwę się za rok.
Hahahahaha
Jeszcze w tym roku będzie mały suplement - Ides of March, Carnage, Extremely Loud and Incredibly Close (jak w końcu wydadzą).

- Arthur
Cholera, to mój Neville wypadnie 

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Te najlepsze tegoroczne Desplaty to można spokojnie przełożyć do tematu "Alexandre Desplat - osobiste rozważania" i wtedy też z chęcią się podzielę swoimi spostrzeżeniami. 

#WinaHansa #IStandByDaenerys
Ponieważ niektórzy podali w swoich rankingach utwór 'Traffic', postanowiłem go sobie przypomnieć i jeszcze raz obejrzeć scenę w filmie, w której jest użyty. Bo generalnie - kto z Was widział ten film? W sumie nie jest on popularny, więc pewnie (prawie) nikt. Ale ta scena naprawdę buduje napięcie; udało mi się znaleźć tylko taki kawałek:
http://movieclips.com/Xu5F2-a-better-li ... ruck-back/
Jak ogląda się całość, to to powolne stopniowanie napięcia sprawia, że w kulminacyjnym momencie można się zesrać w majty ze strachu
Nooo, udzielił mi się stres bohaterów 
http://movieclips.com/Xu5F2-a-better-li ... ruck-back/
Jak ogląda się całość, to to powolne stopniowanie napięcia sprawia, że w kulminacyjnym momencie można się zesrać w majty ze strachu