Muzyka filmowa - Forum FilmMusic.pl

muzyka filmowa i nie tylko...
Dzisiaj jest ndz lut 25, 2018 05:03 am

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: wt sie 07, 2012 02:26 am 
Offline
Parkingowy przed studiem nagrań

Rejestracja: ndz wrz 28, 2008 21:42 pm
Posty: 14
Jak w temacie. Mam zamiar przenieść swoje kompozycje do wyżej wspomnianego edytora nutowego Notion. Może być w wersji dla Miroslav Philharmonik (mam wersję Full tej biblioteki, więc nie ma problemu). Czekam na propozycje - za wersję SLE płacę od ręki 350 zł, więc to więcej niż sugeruje producent za nowy program, za wersję pełną - 450-500 zł. Czekam na propozycje. Pozdrawiam


Na górę
Post: pt sie 10, 2012 21:04 pm 
Offline
Ennio Morricone
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 06, 2006 22:16 pm
Posty: 23254
Lokalizacja: Zielona Góra
W pierwszej chwili myślałem, że chodzi o Miroslava Klose i się zastanawiałem na jaką cholerę mu edytor nutowy. :mrgreen:


(sorry za offtop, ale w sumie to taki dział :D )

_________________
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński


Na górę
Post: pt sie 10, 2012 23:38 pm 
Offline
Parkingowy przed studiem nagrań

Rejestracja: ndz wrz 28, 2008 21:42 pm
Posty: 14
http://www.ikmultimedia.com/products/philharmonik/ - wirtualna orkiestra symfoniczna, biblioteka sampli - nie piłkarz, Mr Koper :)
Inne to EastWest Quantum Leap Symphonic Orchestra Silver, Gold i Platinum (EWQL), Garritan Personal Orchestra (GPO), Vienna Symphonic Library (VSL), MOTU Symphonic Instrument, HALion Symphonic Orchestra, etc.
Są też biblioteki zawierające tylko jedną grupę instrumentów, np. smyczki - LA Scoring Strings lub Cinematic Strings, etc.
Są też darmowe biblioteki sampli - np. Sonatina Symphonic Orchestra, etc.
Taką wtyczkę/bibliotekę/wirtualny instrument (jak kto woli) używa się w programach typu DAW (Digital Audio Workstation) - Cubase, Pro Tools, Sonar, Logic Pro, FL Studio, MU.LAB, Rosegarden lub edytorach nutowych - Sibelius, Finale, Notion, Forte, Overture etc., aby móc tworzyć realistycznie brzmiące partytury.
Mam nadzieję, że tak mniej więcej wyjaśniłem w czym rzecz :D
A już zrobił mi Pan nadzieję, że ktoś ma ten program... EH... ;p


Na górę
Post: sob sie 11, 2012 12:55 pm 
Offline
Joe Hisaishi
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sie 19, 2011 17:36 pm
Posty: 10173
Lokalizacja: Kraina Bogów
Sonatina Symphonic Orchestra działa pod Finale?

_________________
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.


Na górę
Post: sob sie 11, 2012 13:05 pm 
Offline
Ridley Scott
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 06, 2005 21:45 pm
Posty: 8297
Lokalizacja: Spod Warszawy
Finale chyba zaczęło natywną obsługę VST, ale nie wiem, dokładnie, dawno nie używałem.

_________________
http://www.filmmusic.pl

http://eyesonfilm.wordpress.com


Na górę
Post: sob sie 11, 2012 13:43 pm 
Offline
Joe Hisaishi
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sie 19, 2011 17:36 pm
Posty: 10173
Lokalizacja: Kraina Bogów
No bo ja używam jeszcze GPO4, więc w końcu pasuje się przerzucić na coś nowszego :lol:

_________________
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.


Na górę
Post: sob sie 11, 2012 19:46 pm 
Offline
Ennio Morricone
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 06, 2006 22:16 pm
Posty: 23254
Lokalizacja: Zielona Góra
Cytuj:
A już zrobił mi Pan nadzieję, że ktoś ma ten program... EH... ;p
Powinieneś być wdzięczny, dzięki mojemu durnemu postowi temat ciągle w górze. :D

_________________
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński


Na górę
Post: ndz sie 12, 2012 00:36 am 
Offline
Parkingowy przed studiem nagrań

Rejestracja: ndz wrz 28, 2008 21:42 pm
Posty: 14
GPO 4 obsługuje format sfz, więc SSO powinna działać.
Można też ściągnąć w formacie SF2 (http://www.gigasize.com/get/6f4npox0o2d), czyli standardowe SoundFonty i używać darmowej wtyczki sfz+ firmy Cakewalk, wtedy będzie działać na 100% w Finale.


Na górę
Post: ndz sie 12, 2012 10:27 am 
Offline
Joe Hisaishi
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sie 19, 2011 17:36 pm
Posty: 10173
Lokalizacja: Kraina Bogów
Działa. Tylko nie wiem (sorry, ale po prostu nie jestem w tym dobry) jak mogę użyć wielu instrumentów naraz. Cakewalk SFZ player tworzy tylko jeden kanał i bez znaczenia jest jaką ustawię cyfrę przy opcji "channel"

_________________
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.


Na górę
Post: ndz sie 12, 2012 18:56 pm 
Offline
Parkingowy przed studiem nagrań

Rejestracja: ndz wrz 28, 2008 21:42 pm
Posty: 14
Ściągnij nie SFZ (sfz.exe) - http://www.cakewalk.com/support/dl2.asp ... sfz197.exe, tylko SFZ+ (sfz+.zip) - http://www.cakewalk.com/support/dl2.asp ... %2B101.zip
SFZ+ nie obsługuje plików sfz, tylko same sf2 - i o to chodzi. SFZ jest prymitywny i obsługuje tylko jeden kanał. Jedyna jego zaleta to obsługa plików sfz, których to nie obsługuje SFZ+ (ma tylko sfz w nazwie).
Zrób tak:
1. Ściągnij SFZ+ (link wyżej).
2. Potem Sonatinę w formacie sf2 (link w poprzednim poście).
3. Załaduj jakikolwiek plik sf2 do SFZ+.
4. Kliknij na "Channel" i automatycznie zmieni Ci na drugi kanał, załaduj kolejny plik i tak aż do 16 kanału (lub ile tam chcesz mieć instrumentów - nie musisz zapełniać wszystkich kanałów).

A GPO 4 nie obsługuje przypadkiem plików sfz? Wtedy możesz załadować pliki sfz w Aria Playerze na 16-tu kanałach. Sprawdź :D


Na górę
Post: pn sie 20, 2012 12:00 pm 
Offline
Joe Hisaishi
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sie 19, 2011 17:36 pm
Posty: 10173
Lokalizacja: Kraina Bogów
Jeszcze jedna sprawa. Mam sporo kawałków zapisanych w Finale 2005, gdy je otwieram w 2009 to po wstawieniu sampli z GPO nie ma żadnego efektu - dźwięk pochodzi z Finale nie z GPO. Nic nie zmienia otworzenie w 2009 i zapisanie na nowo. Da się coś z tym zrobić?

_________________
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.


Na górę
Post: pn sie 20, 2012 19:44 pm 
Offline
Parkingowy przed studiem nagrań

Rejestracja: ndz wrz 28, 2008 21:42 pm
Posty: 14
Nie wiem, bo Finale nie używam, ale z doświadczenia z innymi edytorami wiem, że program "na siłę" przyporządkował sobie daną bibliotekę/urządzenie (kartę dźwiękową, itp.). Masz 2 wyjścia:

1. Stworzyć nowe szablony w aktualnej wersji jaką używasz, skopiować i wkleić zapisy nutowe do tych szablonów ze starych plików - wtedy zadziała na 100%, gdyż program przyporządkowuje dany instrument/instrumenty do konkretnej pięciolinii a nie nuty.

2. Zapisać stare partytury do plików MusicXML i załadować utwory z tych plików, gdyż takie pliki: a) nie zawierają informacji o użytych bibliotekach/urządzeniach, b) możesz je edytować za pomocą edytora tekstowego (w razie potrzeby), gdyż są to pliki tekstowe, c) załadujesz swoją partyturę w niemal każdym edytorze nutowym. Na pewno w Finale, Sibeliusie, Notionie, Cubasie, Sonarze, a także w darmowym MuseScore - jestem współautorem (obecnie autorem, czyli tylko ja się już tym zajmuję) tłumaczenia do programu, podręcznika, strony internetowej, etc., także czcionek nutowych dla przyszłej wersji 2.0. Znam bardzo dobrze cztery edytory nutowe: Sibeliusa, MuseScore, LilyPonda i NoteWorthy Composera - w sprawie tych mogę pomóc. W przypadku Finale moja wiedza jest znikoma.

Pozdrawiam,
Gootector


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl