STAR TREK
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
STAR TREK
Mam takie zapytanie. Kto w końcu jest autorem tematu z tego filmu/serialu?
Bo ja rozumiem, że było tak:
Oryginalny temat pierwszego serialu skomponował Alexander Courage. To był taki troszkę może kiczowato brzmiący utwór z żeńskim wokalem.
Najbardziej znany temat (taki fanfarowo-patetyczny ) z serii, który pojawia się w pierwszej wersji kinowej (Star Trek: The Motion Picture) i niektórych (nie wiem, czy wszystkich) kolejnych częściach kinowych jest z kolei autorstwa Jerry'ego Goldsmitha.
Temat z napisów początkowych do serialu o podtytule Voyager stworzył Joe Chattaway, a do Stacji Kosmicznej Dziewięć - Dennis McCarthy.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Bo ja rozumiem, że było tak:
Oryginalny temat pierwszego serialu skomponował Alexander Courage. To był taki troszkę może kiczowato brzmiący utwór z żeńskim wokalem.
Najbardziej znany temat (taki fanfarowo-patetyczny ) z serii, który pojawia się w pierwszej wersji kinowej (Star Trek: The Motion Picture) i niektórych (nie wiem, czy wszystkich) kolejnych częściach kinowych jest z kolei autorstwa Jerry'ego Goldsmitha.
Temat z napisów początkowych do serialu o podtytule Voyager stworzył Joe Chattaway, a do Stacji Kosmicznej Dziewięć - Dennis McCarthy.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Alexander Courage odpowiedzialny jest za słynną fanfarę, którą słyszymy zaraz przed tematem Goldsmitha w skomponowanych przez niego partyturach i w serialu Następne pokolenie (tzw. temat Enterprise). Temat Goldsmitha nie pojawia się w partyturach Jamesa Hornera, Cliffa Eidelmana i Leonarda Rosenmana (II, III, IV i VI filmy w serii).
Kompozytorem tematu Voyagera TEŻ jest Jerry Goldsmith.
Kompozytorem tematu Voyagera TEŻ jest Jerry Goldsmith.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt: